DRÓNOK a szántóföldeken?!
2020. október 30. írta: ZsG

DRÓNOK a szántóföldeken?!

Korábban már írtam pár szót a mezőgazdasági drónokról és azok használatáról. A mai cikkemben a permetezéshez használt pilóta nélküli légi járművekről olvashattok. 

A mezőgazdaság jelentős változásokon esik át napjainkban. Mondhatni egy új korszak elé nézünk, hiszen csúcstechnológiás érzékelő eszközöket, GPS alapú irányítási rendszert, gyors kiértékelő szoftvereket, új permetezési technológiákat is találhatunk a piacon. Az egyik legerőteljesebb növekedést a drónfelhasználás számlájára írhatjuk ebben az iparágban. Pár éven belül már a kisméretű gazdaságok is alkalmazni fogják őket. 

Ebben a cikkben kizárólag a permetezésre fogok néhány bekezdésben kitérni, azonban később szót fogok ejteni az adatgyűjtésről, felhasználandó szoftverekről, dróntípusokról és a differenciált kijuttató munkagépekről is. A témakörök száma szinte végtelen, ezért szeretném minnél alaposabban körbejárni a precíziós mezőgazdaság elemeit.

Miért is fontos az információ a mezőgazdaságban?

A drónok álltal levegőből gyűjtött adatok effektíven hozzájárulnak az agronómiai döntések meghozatalához, így segítik a fenntarthatóbb gazdaságok létrejöttét. Részét képezik a napjainkban egyre elterjedtebb - precíziós mezőgazdasági technológiának. Már-már alapvető komponensként emlegetjük a drónokat ebben az iparágban, hiszen a gazdák megtervezhetik az ültetéseket, valamint a szükséges kezeléseket, magasabb terméshozamot elérve. Egyes jelentések szerint akár 5%-al is növelhető a bevétel a precíziós elemek alkalmazásával, amely jelentősnek mondható. 

A gazdák a valós idejű információ segítségével és a megfelelő technológia alkalmazásával optimalizálhatják földjük termelékenységét és jövedelmezőségét, így megóvva a környezetet.

A permetezés

dji-dji-agriculture-agriculture-farming-drone-uav.jpg

A permetező drónok használata manapság Dél-Kelet Ázsiában rendkívül elterjedt. Dél-Koreában például a mezőgazdasági területek 30%-nál már drónokat használnak. Leginkább meredek lejtőkön alkalmazzák magas tengerszint feletti magasságban. Főként a terep nehéz megközelíthetősége a kiváltó ok, valamint a munkások megóvása az egészségre veszélyes káros anyagoktól. Közkedveltnek mondhatók, hiszen jelentősen fejlődésen estek át az utóbbi években. Automatizálttá, költséghatékonnyá, gyorssá és intelligenssé váltak. A begyűjtött adatok alapján képesek a megfelelő mennyiségű műtrágyát, herbicidet, fungicidet, esetleg rovarírtót kijuttatni a növénykre.  

A drón típusától függően akár 24 hektár területet is képesek lefedni egy óra alatt, így költséghatékonynak és gyorsnak mondhatóak. Áruk viszont az egekben van egy-egy kissebb UAV-hoz képest, hiszen a permetezéshez használt pilóta nélküli légi jármű 3 - 6.000.000 Ft-ot kóstál. Továbbá, használtuk sajnos még nem megengedett hazánkban. 2019-ben sok cikk megjelent erről, hogy talán 2020-tól már használhatóak lesznek, azonban még mindig nincs megfelelően kialakított jogszabályi környezet. Ahhoz, hogy bárki a kezébe vehesse, rendelkeznie kell a legalapvetőbb növényvédelmi és természetesen repülési ismeretekkel. A rengeteg nyitott kérdés ellenére, hiszem, hogy hamarosan a földjeink felett is láthatjuk repülni a permetező drónokat. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr4016133428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása