Egy szabadalom, mely megváltoztathatja a magánéletről alkotott képünket
2021. február 26. írta: ZsG

Egy szabadalom, mely megváltoztathatja a magánéletről alkotott képünket

Az AnyVision nevű izraeli biometrikával foglalkozó StartUp, szabadalmi bejelentést nyújtott be az Egyesült Államokban olyan technológiáról, mely képes úgy irányítani a drónokat, hogy jobb képeket készítsen egy személyről arcfelismerés céljából.

Az arcfelismerő technológiát a bűnüldöző szervek széles körben használják az egész világon, de részben pontatlansági problémái miatt vitatott, különösen a sötét arcok felismerésekor. Amerikában különböző szervezetek most a teljes használatának megszüntetését szorgalmazzák, és az ország számos városában már be is tiltották az arcfelismerés rendőri használatát.

A szabadalom címe "Adaptive Positioning of Drones for Enhanced Face Recognition", melynek jelentése magyarul a Drónok Adaptív Pozícionálása a Fokozott Arcfelismerés Érdekében. A szabadalmi bejelentés olyan rendszert ír le, mely elemzi a drónkamera szögét a földön tartózkodó személy arcához viszonyítva, majd utasítja a drónt a látószög javítása érdekében. Ezt követően a rendszer elemezheti a készített fotót és pontozná azt. A modell egy eredményt generálna, mely egy valószínűségi pontszám és ha ez egy küszöb alá esik, akkor az egész folyamat elölről kezdődne.

Az ilyen típusú tömeges megfigyelés által meghatározott jövő szó szerint megsemmisítené a magánéletet és az anonimitást a nyilvánosság számára.

- mondta Kade Crockford, a massachusettsi ALCU Technology for Liberty programjának vezetője.

hand-1592415_1920-min.jpgForrás: Pixabay

Az emberek nem szeretnék, ha az állam az arcuk alapján követné őket, valahányszor elhagyják házukat.

Mint minden szabadalmi kérelemnél, itt sincs garancia arra, hogy a technológia egy valódi termékben jelenne meg a jövőben. Alapvetően az ilyen rendszerek rögzített kamerákkal készített képeken alapulnak. Mindig nagy kihívást jelentett, hogy megfelelő szögből készítsünk tiszta képet nyújtó videókat vagy fotókat. Az intelligensen mozgó drónok kiküszöbölhetik ezeket a hiányosságokat.

A 2015-ben alapított AnyVision a mesterséges intelligenciával foglalkozik és olyan rendszert fejleszt, melynek célja, hogy felismerje a korábban lopás miatt elítélt embereket a kiskereskedelmi üzletekben. A technológia támogatja továbbá az érintés nélküli beléptető rendszereket is, ahol a személy arca a kulcs arra, hogy kinyíljon az ajtó.

A drónok segítségével történő arcfelismerés egy olyan technológia, melyet a jövőben akár csomagok kézbesítésére is fel lehet használni. Az üzletág minden szereplője az "utolsó mérföld" megoldásokat keresi, beleértve az arcfelismerést a gyors és egyszerű személyazonosítás érdekében. 

- mondta Avi Golan az AnyVision vezérigazgatója. Szerinte a drónos arcfelismerő technológiát akár bányákban is alkalmazhatják majd az alkalmazottak biztonsági okokból történő nyomonkövetésére.

Forrás: Fast Company

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2916439888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.02.28. 13:38:20

Érdemes befektetni most a különféle kompakt, hordozható smink készletek fejlesztésébe és tömeggyártásába, amikkel az emberek gyorsan, könnyen elváltoztathatják az arcukat és a szabad bőrfelületeiket oly módon, hogy ne lehessen őket felismerni.

midnight coder 2021.02.28. 15:49:27

Igazából ez azoknál érdekes, akik valamilyen bûncselekményt követnek el. A jogvédõk szokás szerint a bûnözõk érdekeit védik a tisztességes polgárokkal szemben.

Andrew_x86 2021.02.28. 17:28:36

"Az emberek nem szeretnék, ha az állam az arcuk alapján követné őket, valahányszor elhagyják házukat."
Igaz én például jobban szeretem ha a mobilom alapján követnek.

desw 2021.02.28. 17:56:22

@Térdfigyelő Kamara /TÉKA/:

"Akik szerint ez nem beteg dolog . . . "

Beteg dolog lenne, hogy könnyebben elkapjuk a bűnözőket??

Visceroid 2021.02.28. 18:00:54

Hát na, a félvezetők szemetebb fegyverek az atombombánál.

indanick 2021.02.28. 19:56:55

@midnight coder: az Snowden óta köztudott, hogy egy megfigyelésre szakosodott intézmény mennyire bele tud szarni abba, hogy tiszteletben kellene tartania a nem bűnöző polgárok magánélethez való jogát. Nem egyedi esetek voltak, hatalmas mennyiségű, jogtalan megfigyelés történt. Ha egy civil végez ilyen megfigyelést, az bűncselekmény.A jogvédő a magánélethez való jogot védi, mert az állam azt leszarja. Az hogy téged nem zavar, hogy pl. néznek ahogy meztelenül napozol a saját teraszodon ahova más nem lát és közben ezen röhögnek,nem biztos, hogy mást ez nem zavar. + A totális megfigyeléstől már csak egy technikai lépés a pontozás. Abban meg nem lehetsz biztos, hogy ha egy adott kormánynak "jó állampolgára" vagy, a következőnek is az leszel.

midnight coder 2021.02.28. 21:54:07

@indanick: A Nagy Testvér eddig is figyelte akit akart. De miközben az átlagpolgár gmail-lel levelez, faszbúkra teszi a magánéletét szerintem a közterületen lévõ kamerák arcfelismerése a legkisebb probléma - legalábbis egy demokráciában.

Én ez ügyben inkább a demokráciák erodálódásától tartanék, lásd Pl. ami az USA-ban zajlik a fehérek ellen. De ha a liberális demokráciák átalakulnak valami nagyon mássá, akkor a kamerák kérdés nélkül is össze lesznek kapcsolva az arcfelismerõ rendszerekkel, és még ez lesz a legkisebb bajod.

midnight coder 2021.02.28. 21:54:22

@Térdfigyelő Kamara /TÉKA/: Ez is csak attól függ, hogy Pl. az ajtód össze lesz-e kötve a nettel. Ép ésszel nem tenném, mert nem szeretném ha egy cracker nyitná/csukná a lakás ajtót. Innentõl kezdve viszont a Nagy Testvér sem tud megfigyelni, mert az arcfelismerés csak a zár szoftverén belül zajlik.

kvp 2021.02.28. 21:54:35

Ez az algoritmus egyebkent mar eleg regota letezett, csak nem dronok pontosabb pozicionalasahoz, hanem a kulso nezetes videojatekokban a kameranak a jatekos karaktere moge helyezesehez hasznaltak, hogy ha egy falnak hattal all meg, akkor a mogotte halado kamera ne menjen at a falon, de ne is egy centire a tarkojatol alljon meg, mint a trivialis vetitosugaras esetben tenne. Ez dronok eseten is egy elonyos szempont, mert sem egy falba, se a celszemely arcaba nem kellene beleutkozni.

Persze ettol meg a megfigyeles tenye nem lesz jobb. Lehet el kellene gondolkozni azon, hogy miert is kell gepi megyfigyeles es miert nem tudjuk ezt kozossegi alapon szervezodve kivaltani. Egy tarsadalom ami kiveti magabol a bunozoket, nem igenyel szigoru rendori jelenletet es nehezebben megy at barmilyen onkenyuralmi, rendorallami probalkozas is. (mert a bunozo politikusokat is elutasitjak)

Ehhez kepest nyugaton egyre tobb a kamera es kozben a rendorok elengedik a bunzoket is. Nem ugy nez ki, hogy a gazdasagi bunozes jelenti szamukra a gondot, sokkal inkabb a politikai velemenykulonbsegek elnyomasat tartjak fontosnak es ehhez tul kicsi a tarsadalmi tamogatottsaguk. (ha valahol eleg nagy, akkor a lincselo tomeg megoldja hogy mindenki egyseges velemenyen legyen)

A cikkben szerelpo szabadalom igazabol erdekes, de a napi elet soran nem rokpodnek rendorsegi dronok a fejunk felett rajokban, vagy ha megis igy lesz, akkor a jobb arcfelismeres mar a legkisebb gondunk.

Vén motoros 2021.03.01. 09:11:12

Hát, engem baromira nem érdekel, hogy megfigyelik, hogyan és mikor megyek az Allee InterSPAR-ba, utána meg a Piacra vásárolni, és hogyan cipelem a nehéz szatyraimat. De akinek üldözási mániája van, annak a figyelmébe ajánlom: van olyan ingyenes PC alkalmazás - bármikor letölthető - amely a környező WIFI-k elemzése után ráteszi az én WIFI-m pontos helyét a térképre, majd egy kattintással kérhetem a WIFI-m helyének a Street View-re meg a műholdas fotókon alapuló Googel Earth-re való rátételét is. Ez nálam MÉTERRE pontos adatot eredményezett. Egy 7 szintes, "L" alaprajzú 57 lakásos társasházban lakom, az "L" hosszabbik szárának a végén, és a Google Earth-en szinte az erkélyünkre mutat a helymeghatározás. És ezt nem GPS adatok alapján, hanem a környező WIFI-k (nálam állandóan vagy 78 WIFI jele észlelhető) elemzése alapján határozza meg az ingyenes programocska. Hát kell ide még szuper arcfelismerő? Amúgy, mit gondolsz, az okostelefonodat nem követik állandóan, méter pontossággal? Ezek az adatok megvannak a szolgáltatódnál, ha akarják, elkérik-lekérik. Még azt is megmondják-kitalálják, ha félrelépsz, és éppen a barátnődön fekszel. (A két mobil egymáshoz képesti távolságából.) És ha ehhez az információhoz hozzákapcsolják a te meg az aktuális barátnőd bankkártya-forgalmát és egészségügyi-adatfelhőjét, akkor kiderül, hogy te kotont és Viagrát vettél, valamint Henessy-konyakot, a barátnőd pedig fogamzásgátlót és sikosítót. Vagy terhességi tesztet. Ennyit még a feleséged meg az ő férje sem tud rólad meg róla, csak Állambácsi. No és? Nem fogja rólatok az Állam értesíteni se anyut, se aput. Csak akkor legyél ideges, ha anarcho-szindikalista vagy, és éppen államot dönteni vagy nagyüzemet robbantani készülsz. A többit meg leszarom.
Mondok mást: a Google-től lekérhető, hogy az elmúlt éveken (már nem tudom, hány évre visszamenőleg) mikre kerestél rá, és milyen honlapokat látogattál. Már 3-4 év is iszonyú mennyiségű adat! Tudod, hogy meglepődtem SAJÁT MAGAMON?! Olyan helyeket, kereséseket, honlapokat láttam, hogy majd' berosáltam. Már a halovány emléke is régen elenyészett bennem, hogy 2-3-4 éve egyáltalán arrafelé jártam, és hogy minek? Sőt, egy csomó helyről az évek múltán már azt se tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Ennyit a hülye üldözési mániákról... Legyen vele boldog Állam bácsi meg a Nagy Testvér. Én nyugodtan élek, te meg az üldözési mániáddal járhatsz pszichiáterhez vagy szedhetsz Xanaxot.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.03.01. 09:11:15

De jó hogy nem ilyen világban vagyok fiatal! Részvétem!

semmi hatalmat senkinek 2021.03.01. 11:06:57

@desw: "Beteg dolog lenne, hogy könnyebben elkapjuk a bűnözőket??" - khmmm... az örök dilemma, hogy a cél mennyire szentesíti az eszközt. A másik, hogy ugye a mindenkori rohadt állam definiálja, hogy kit tekint bűnözőnek...

semmi hatalmat senkinek 2021.03.01. 11:06:58

"Szerinte a drónos arcfelismerő technológiát akár bányákban is alkalmazhatják majd az alkalmazottak biztonsági okokból történő nyomonkövetésére." - az emberek szabadságát leggyakrabban a rohadt biztonságra hivatkozással akarják korlátozni.
süti beállítások módosítása