Az első tengeri kikötő, mely megkezdi a pilóta nélküli légi forgalom irányítását
2021. április 01. írta: ZsG

Az első tengeri kikötő, mely megkezdi a pilóta nélküli légi forgalom irányítását

Az Antwerpenben található az első olyan tengeri kikötő, amely forgalmas és összetett logisztikai környezetben kezdeményezte a pilóta nélküli légiforgalom irányítását. 

A geozóna kezelőként a kikötő felelős lesz a föld feletti tevékenységekhez kapcsolódó kockázatok kezeléséért, tekintettel a mozgásban lévő drónokra, az általános biztonságra és a szükséges folyamatok zökkenőmentes integrálására is. Mindezek célja a kikötői műveletek termelékenységének és hatékonyságának növelése.

port-of-antwerp-unifly-840x500.jpgVajon Magyarországon mikor jelennek meg hasonló törekvések?
Forrás: Commercial Drone Professional

A drónoknak számos olyan felhasználási lehetősége van, amely különösen jövedelmező egy ilyen összetett környezetben. A kikötők növelhetik a biztonságot, kikényszeríthetik az előírások betartását és optimalizálhatják a működési hatékonyságot is, mindezt természetesen úgy, hogy a meglévő infrastruktúrát és folyamatokat minimális mértékben befolyásolják.

Az antwerpeni kikötő a légterében található drónok számának növekedése miatt szükségesnek tartották bevezetni a szabályozást. Szükségük van a légtér ellenőrzésére, leginkább azért, hogy megkülönböztessék a jószándékú drónosokat a rosszaktól. Először hoznak létre ilyen mértékű és összetettségű irányítási rendszert egy ilyen hatalmas kikötőben.

Technológiai partner az Unifly, mely az UTM - Unmanned Traffic Management - forgalomirányítási platformjának fejlesztéséért felelős. A vállalat Belgiumban, Kanadában és Németországban is országos szintre emelte ezeket a rendszereket és az elmúlt években szorosan együttműködtek a kikötő irányítóival a tesztek, kutatások és bemutatók sikeres elvégzése érdekében.

Ezenkívül egy többlépcsős engedélyezési folyamatot is bevezetnek, amint a CAA - Polgári Repülési Hatóság - is engedélyt ad rá. Ennek célja, hogy a repülési engedélykérelmeket időben és zökkenőmentesen dolgozzák fel a kikötői hatóságok.

A Unifly büszke arra, hogy szorosan együttműködhet Antwerpen kikötőjével, mivel mindkét vállalat értékeli az innovatív gondolkodásmód fontosságát annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a globális gazdaság fejlődésével.

- mondta Leon van de Pas, a Unifly vezérigazgatója.

A sikeres SAFIR projekt után Antwerpen kikötője világszerte vezetőnek bizonyul az innováció területén és most a világ első tengeri kikötők ellenőrzését célzó UTM rendszerét alkalmazza. További céljaik közé tartozik egy olyan drón-ökoszisztéma kialakítása, mely során a helyszínen dolgozók könnyedén használhatnák a drónokat mindennapi tevékenységeik során.

Forrás: Commercial Drone Professional

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr1916487436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása