Pár dolog, amit nem árt, ha tudsz mielőtt megvásárolod az új DJI Mavic Air 2-t
2020. május 29. írta: ZsG

Pár dolog, amit nem árt, ha tudsz mielőtt megvásárolod az új DJI Mavic Air 2-t

Április 28-án megérkezett a DJI Mavic Air 2 drón, bár az értékesítése Magyarországon május 14-től volt várható. Kialakításában leginkább a Mavic 2 Pro és a Mavic Mini közé illeszthető be. Jelenleg azt mondanám, hogy ez az egyik legjobb újonnan nagyjából 300.000 ft-ért beszerezhető UAV a mai piacon. Már elődje, a DJI Mavic Air is lenyűgöző volt, de ez most még jobb. 4K videófelvétel 60 fps-el, és akár 48 MP-es álló fotók készítése, valamint a 8k Hyperlapse is a repertoárjába tartozik. A 34 perces repülési időről és a továbbfejlesztett mozgáskövetésről, az Apas 3.0 akadály elkerülésről ne is beszéljük. 

Nos, a fent említett tényeket el tudod olvasni a DJI saját oldalán, de lássuk mit is tud valójában, hogyan néz ki, mennyire elfogadható az ára...

dji_0123.jpg

Forrás: https://www.tomstechtime.com/

Alaptulajdonságok

Méreteit tekintve összehajtogatva 180 mm x 97 mm x 84 mm, míg normál állapotban 183 mm x 253 mm x 77 mm. Ezzel a nagysággal a Mavic Mini, Mavic Air és a Mavic 2 pro közötti kategóriába tudjuk besorolni. 

djima2.jpg

A tömegét figyelembe véve majdnem kétszer annyival nehezebb, mint a Mavic Mini (249 g), de jelentősen könnyebb, mint a Mavic 2 Zoom (905 g) vagy a Mavic 2 Pro (907 g) típusú drón, körülbelül mint egy zacskó tészta a maga fél kilójával. 

Repülési idejével a legtöbbet repülni képes UAV-k közé soroljuk 34 perccel, hiszen társai átlagban 3-4 perccel kevesebbet tudnak a levegőben maradni steril körülmények között. 

A drón 8 GB belső memóriával rendelkezik és kapott elülső, hátulsó és alsó érzékelőt is a repülések megkönnyítése érdekében, továbbá találhatunk egy led lámpát is a drón hasán, mely sötétben segít a pozícionálásban.

Amennyiben a Fly More Combo csomag megvásárlása mellett döntesz, találni fogsz a csomagban egy szokatlan elemet, egy 3 darabos ND szürőt. A mindennapi felvételezésnél 8-16-32-est használunk, azonban most a drónhoz egy 16-64-256-ost tettek nekünk.

Dizájn és kontroller

Egy teljesen újradizájnolt drónnal jött ki a DJI, mely inkább a Mavic 2 Pro kicsitnyített mása. Első ránézésre és fogásra kompakt, könnyű és még mindig elég kicsi ahhoz, hogy bármilyen hátizsákban el tudjuk vinni magunkkal, legyen szó tengerparti nyaralásról vagy egy könnyű erdei sétáról. 

Amint kinyitjuk a csomagolást, szembetűnő, hogy más a kontroller kialakítása, jóval nagyobb és erősebb szerkezetű, mint társaié. Fő különbségként említeném, hogy a telefonunkat felülre kell elhelyezni, valamint tabletet csak külön tartóval lehet csatlakoztatni hozzá. Első ránézésre az új kinézet sokkal praktikusabbnak tűnik, mint a korábbiak, ráadásul sokkal kényelmesebb a használata.

Ha körbetekintünk a távirányítón, akkor elsőre hiányolni fogjuk a hátuljáról a programozható gombokat, melyeket mindenki előszeretettel használt. Elöl egy minimalista dizájn figyelhető meg a legszükségesebb billentyűkkel, mint a hazaküldés, ki-be kapcsolás, irányító karok, valamint középen helyet kapott a módváltó csúszka, ahol a tripod, normál és sport közül tudunk választani. Alul pedig az USB-C bemenet és a stickek vannak.

Leglényegesebb változás, mely segítségével Magyarországon ideális körülmények között 6 km távolságra is repülhetünk az OcuSync 2.0, mint a Mavic 2 Pro-nál is tapasztalhattuk korábban. A Mavic Air korábban wifi-vel kommunikált, mely problémát jelentett az európai városi környezetben való repülésnél. Ennek következtében 40-60 méter után már néha jelet is vesztettünk, megnehezítve a sikeresebb munkavégzést.

Beszéljünk egy kicsit a képminőségről...

Egy fél colos, 48 megapixeles Quad Bayer kamerát kapott a drón, mely a legnagyobb megapixellel rendelkező nem cserélhető kamera a jelenlegi piacon. 

Véleményem szerint a képminősége tisztességes, de hiányzik belőle a finomság, mely leginkább a 1/2"-os érzékelőnek köszönhető, hiszen ez alig nagyobb, mint a mai mobiloké. Egy pici körültekintés után azt figyeltem meg, hogy ISO 800 feletti használat esetén a képeken zaj figyelhető meg és a részletek elkezdenek bomlani. Ezek kezelése eddig a pontig elfogathatónak mondható, amely sokkal jobb, mint az eredeti Mavic Air-ben.

A Mavic Air 2 egy teljesen új funkciót is kapott, mely a SmartPhoto névre hallgat. Ez alapvetően egy automatikus jelenet felismerő szoftver, mely az alapján korrigálja a beállításokat, hogy épp mire néz az UAV - például fára, hóra, naplementére vagy a kék égre.

dji_0063.jpg

Forrás: https://www.tomstechtime.com/

Az új drón képei összességében sokkal jobb minőségűek, mint az elődjéé, hiszen figyelemre méltó javulást értek el a szenzoron, valamint egy nagyon jó 24 mm-es lencsével és egy rögzített f 2.8-as rekesszel bővült. Ezzel szemben, a Mavic 2 Pro sokkal jobb képeket készít a 20 megapixeles 1"-os kamerájával, hiszen a képei élethűbben és mélyebb ábrázolásúk. 

Vajon mi a helyzet a videóval?

Elődje, a DJI Mavic Air 4K-ban és 30 fps-el volt képes felvételezni, ehhez képest a második széria drónja 4K/60 fps-el képes videót felvenni. Ez manapság már alapkövetelmény, azonban a 60 fps-es slow-motion hatalmas előrelépés. Amennyiben Full HD - 1080 p - minőséget szeretnénk elérni, úgy a 240 fps is elérhetővé válik számunkra. HDR videó esetén viszon 4K/30 fps-el kell számolnunk.

Ebbe a kategóriába vettem a Hyperlapse készítést is, hiszen ezen a téren is fejlesztéseket vittek véghez a DJI dolgozói, melyet 8K-ban élvezhetünk. Ezeket az eredményeket viszont fenntartásokkal kell kezelnünk, hiszen a manuális stabilizáció After Effects-ben vagy Premierben továbbra is szükséges. Pár problémát találtam a szakcikkek között a Hyperlapse kapcsán, amit megosztanék veletek:

  1. Nem minden Hyperlapse módban tudunk 8K-ban exportálni
  2. Telefonra csak 1080 p-ben tudjuk az eredményt letölteni, 8K-ban sajnos nem
  3. A 8K-s opció sajnos nem menti el a képfájlokat, így a későbbi korrekció nem lehetséges
  4. A minimális képkészítési időintervallum 6 másodperc, amely túl nagy a tökéletes Hyperlapse készítéséhez

Természetesen a fent említett negatívumok ellenére jelentős előrelépést könyvelhetnek el a fejlesztők az előző szériához képest, és a kapott eredmények jelentősen jobb minőséget képviselnek.

Akkumulátor és repülési idő

A készítők egy lítium-polimer akkumulátorral szerelték fel a drónt, mellyel a reklámozott maximális repülési idő 34 perc, azonban intenzívebb próba esetén csak a 24-28 percet éri el. A feltöltési idő körül belül 1 óra 30-40 perc, mely sajnos eléggé lassúnak mondható.

Ár

Ahogyan a mérete és tudása, úgy az ára is a Mavic 2 Pro és a Mavic Air közé esik, hiszen előbbit 529.000 Ft-ért, utóbbit pedig 263.000 Ft-ért tudjuk beszerezni. Ehhez képest a DJI Mavic Air 2-ért 299.900 Ft-ot, míg a Fly More Combo változatért 379.000 Ft-ot kérnek el. Szerintem ez egy tisztességes és korrekt díjszabás, ha a tudását és az újításokat nézzük.

Pro és kontra

prokontra.jpg

Összességében a Mavic Air 2 egy nagyon jól sikerült drón. Kicsi, könnyű, jó az akkumulátor élettartama és e mellé a kép és videó minősége is kiváló. Természetesen nem várhatjuk el ugyanazt a teljesítményt, mint a Mavic 2 Pro-tól és nem is kell. A 300.000 Ft megfelelő ár érte és bárki számára elérhető. 

dji_0120.jpg

Forrás: https://www.tomstechtime.com/

Amennyiben egy kezdő szintnél jobb ár-érték arányú drónt szeretnél vásárolni haladó szintű irányítással, valamint jó minőségű fotó és videó lehetőségekkel, továbbá nem akarsz többet költeni, mint a fent említett összeg, akkor nyugodt szívvel ajánlhatom. Nem hiszem, hogy ezért az árért jobb tudású drónt találsz 2020-ban a piacon.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

Források:

Tom's Tech Time
Drone Hungary
DJI
DroneDJ
PCMag
The Verge 
PetaPixel
Moment

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr1815728580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása