A legjobb katonai és védelmi mini drónok 2022-ben
2022. február 27. írta: ZsG

A legjobb katonai és védelmi mini drónok 2022-ben

2021 kiemelkedő év volt a drónipar számára, hiszen a technológiát több helyen új és innovatív módon hasznosították. Mivel a drónok egyre szélesebb körben elfogadottak a társadalom és a szakmai szervezetek körében egyaránt, így nem meglepő, hogy a katonai és védelmi szervezetek is kihasználják előnyeit.

A 2020-as és a 2021-es évben olyan gyártók, mint a Sky-Hero, Parrot és a Typhon nagymértékű fejlesztéseket végeztek a védelmi célú dróntechnológiák létrehozására.

Ebben a cikkben néhány, a katonai és védelmi szervezetek számára 2022-ben elérhető drónokat mutatok be.

Parrot ANAFI USA

Az ANAFI USA eredetileg 2020-ban került piacra, és 2 évvel később még mindig az egyik legjobb drón a kategóriájában. A 32 perces repülési idővel és az IP53-as besorolással a drón alkalmas felderítési műveletekre zord időjárási körülmények között, például esőben vagy hóban.

Ráadásul az ANAFI USA az egyik legkönnyebb drón a kategóriájában, súlya mindössze 499 gramm. Ezáltal könnyen hordozhatóvá válik a csapatok számára járművekben és hátizsákokban egyaránt.

parrot_anafi_usa_dronmania.jpg

A Parrot ANAFI USA | Forrás: Commercial Drone Experts

Az ANAFI USA talán legértékesebb tulajdonsága az adatbiztonsága. A francia Parrot cég által Amerikában gyártott ANAFI USA megfelel az Európai Unió összes általános adatvédelmi rendeletének (GDPR).

A felhasználó beleegyezése nélkül alapértelmezés szerint semmilyen adat nem kerül megosztásra. Amennyiben úgy dönt, hogy megosztja a repülési adatokat, a naplók biztonságos európai szervereken és helyi másolatként a drónon tárolódnak.

Maga a drón 512 bites AES-XTS titkosítással működik, és biztonságos WPA2 Wi-Fi kapcsolatot létesít a távvezérlő és az ANAFI USA között.

Sky-Hero Loki Mk2

A Loki Mk2 egy kifejezetten katonai és védelmi szervezetek számára gyártott épületeken belüli taktikai drón. A kissé kísérleti Mk1 alapjaira építve az Mk2 robusztus megoldást kínál a taktikai műveletek során a helyiségek átkutatására és kiürítésére.

A Loki Mk2 fő célja a kockázat csökkentése azáltal, hogy felderíti a terepet, mielőtt a csapatok belépnének a helyiségekbe. Ezt 15 perces repülési idejével és 3 órás őrségi működési idejével éri el - amikor a drón képes tétlenül ülni egy helyszínen, és kameráján és mikrofonján keresztül megfigyelni a tevékenységet. A drón beépített éjjellátó kamerával is rendelkezik a sötétedés utáni műveletekhez.

sky-hero-loki2_dronmania.jpg

A Sky-Hero Loki Mk2 | Forrás: EDR Magazine

Az Mk2 úgy van megépítve, hogy mindenféle igénybevételt kibírjon, a falakba ütközéstől a földre dobásig. A Sky-Hero beépített egy "teknősbéka-mód" nevű funkciót, amellyel a drón képes megfordítani magát, ha fejjel lefelé zuhan le, így nem kell a kezelőnek kézzel megtennie ezt.

Egy ilyen kaliberű drón megfelelő biztonság nélkül használhatatlan lenne. Ezért a Sky-Hero Loki Mk2 AES-256 titkosítású. A Loki Mk2-n nincs lehetőség felvételre sem, ami azt jelenti, hogy semmilyen adat nem tárolódik helyben a drónon vagy a vezérlőn. Ez azt jelenti, hogy ha a drón rossz kezekbe kerül, nem kell aggódnia a katonáknak videók, fényképek miatt.

Végül, a Sky-Hero Loki Mk2 különböző hasznos teherrel is rendelkezik, amely a drón aljára rögzíthető, így extra támogatást nyújt a földön tartózkodó tisztek számára.

Typhon figyelemelterelő hasznos teher

A Typhon által gyártott figyelemelterelő egy olyan drónokra szerelhető patron rendszer, mely kompatibilis a Sky-Hero Loki Mk2 és a Parrot ANAFI USA készülékeivel is. Teljesen feltöltött állapotában összesen 96 grammot nyom, és 5 figyelemelterelő töltényt képes tárolni. Minden egyes patron egy 169 dB-es hangrobbanást okoz, mely ugyanazzal a vezérlővel indítható el, amellyel magát a drónt is működtetik. 

A Typhon a nem halálos figyelemelterelő hasznos teher kifejlesztését a hagyományos villanógránátok használata által az operátoroknak okozott sérülések rendkívüli száma miatt indította el. Ezért céljuk a biztonság növelése, miközben ugyanolyan, ha nem magasabb szintű hatékonyságot biztosítanak.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr9717767422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2022.03.01. 10:59:10

Jobban erdekelne, hogy mennyire lesznek a mostani haboruban a török dronok sikeresek vagy vannak-e az oroszoknak dron vadaszai(dronokat levadaszo eszközei) ?

]{udarauszkasz 2022.03.01. 10:59:20

A Loki Mk2 nek a civil szferaban is sok hasznat lehetne venni,kisebb csomagok kiszallitasaban, mentoalakukatoknal, vert, vakcinat, gyogyszert szallitani.
Egy ilyen kepessegu dron a katonai felhasznalason kivul igen sok helyen alkalmazhato.
süti beállítások módosítása