Fogalomtár
2021. január 16. írta: ZsG

Fogalomtár

Drónokkal kapcsolatos fogalmak egyhelyen

Szerkesztette: ZsG

A tudástár azokat a legfontosabb alapfogalmakat tartalmazza, melyek ismerete nélkülözhetetlen a drónok felhasználói számára. Nem helyettesíti a szakmai ismereteket, a szakmai felkészültséget, de mégis segíthet eligazodni az ismeretekben, egyszerű és közérthető módon. 

bertrand-bouchez-sooakfa6bri-unsplash.jpg

2.4 GHz / 5.8 GHz frekvenciák
A drón távirányítók általában ezen frekvenciák között váltanak, hogy  alehető legerősebb kapcsolatot biztosítsák a drónnal és kameráival. A két frekvencia közötti különbség, a távolság és a sebesség. Kombinációjuk hatalmat ad a gyors információ továbbításra még nagy távolságon is.

AAM - Advanced Air Mobility
A fejlett légi mobilitás a városi légi mobilitás koncepciójára épít, beleértve olyan felhasználási eseteket, melyek nem csak a városi környezetben végzett műveletekre vonatkoznak. Ilyen lehet például a városok közötti kereskedelem, rakomány szállítás, közszolgáltatás vagy a rekreációs jármű.

AGL - Above Ground Level
A felszín feletti magasságot mutatja meg. Például, ha 100 méteres tengerszint feletti magasságban repülünk egy 40 méteres domb felett, akkor az AGL értéke 60 méter lesz.

Akadályelkerülés - Obstacle Avoidance
Egy drónba épített rendszer, mely lehetővé teszi a drónok számára az útjukban lévő akadályok észlelését, kikerülését.

AMA - Academy of Model Aeronautics
Egy olyan nonprofit szervezet, mely a repülőgép-modellek biztonságos üzemeltetését szorgalmazza, beleértve a drónokat is. Az AMA a Nemzeti Repülési Biztonsági Kódex - National Model Aircraft Safety Code - híve, melynek betartását az FAA is támogatja.

ATC - Air Traffic Control
Az FAA által képzett személyzet által nyújtott szolgáltatás, mely egy adott területen ellenőrzi a légi forgalmat.

AAV - Autonomous Aerial Vehicle
Az Automatizált Légi Jármű kifejezés egy biztonságos, környezetbarát személyszállításra kialakított függőlegesen fel- és leszállásra képes gép, mely jelentős szerepet fog kapni a jövő városaiban és szignifikáns részét képezi az UAM - Városi Légi Mobilitásnak is. 

BVLOS - Beyond Visual Line of Sight
A látótávolságon kívüli drón üzemeltetésének képessége. Ehhez külön engedélyre van szükségünk.

DJI
Dà-Jiāng Innovations, mely egy kínai techonlógiai vállalat. Székhelye Shenzhen-ben található. A legnagyobb és legelterjedtebb pilóta nélküli légi járművek gyártója.

Elektromágneses interferencia
Az elektronikus eszköz működésének zavara, melyet fém, mágnesek, elektromos vezetékek vagy tornyok közelsége okoz.

ESC - Electronic Speed Control
A drónok tápegységéhez és a repülésvezérlőhöz csatlakoztatott elektronikus eszköz, mely elősegíti a drónok motorjainak a sebesség és irányváltoztatását.

eVTOL - electrical Vertical Take Off and Landing
A szállítási technológia legújabb szereplője az elektromos vertikálisan fel- és leszállásra képes jármű. Leginkább a jövőbeni légi taxikhoz és a városi légi mobilitáshoz köthetőek.

FAA - Federal Aviation Administration
Az amerikai Közlekedési Minisztérium alá tartozó ügynökség, mely a polgári repülés minden szempontját szabályozza és felügyeli. Elsődleges célja a biztonság növelése.

FOV - Fields of View
A drón kamerájának látószögét hivatott leírni.

Firmware
A drónok repülésvezérlőjébe, akkumulátorába vagy távirányítójába épített szoftver. Frissítéseit a gyártó végzi el az esetlegesen felmerülő hibák kijavítására, új funkciók beépítésére, meglévő szolgáltatások fejlesztésére és a biztonsági rések betömésére. 

FLIR - Forwarding Looking InfraRed
A FLIR az infravörös technológiára specializálódott, az Egyesült Államokban található vállalat. Segítségével távoli tárgyakat észlelhetünk alacsony és/vagy nulla láthatósági helyzetben.

Fotogrammetria
Leginkább földmérésre és térképezésre használt technológia, melynél egy mérhető fotó mozaikot készítünk el több kisebb kép összeillesztéséből.

FPV - First Person View
Az FPV drónok üzemeltetője védőszemüveget visel, mely valós időben közvetíti a drón kamerájának felvételeit.

GLONASS - Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema
Globális Navigációs Műholdrendszer, melyet arra használunk, hogy tudjuk hol van a térben a drónunk.

GPS - Global Positioning System
Az Egyesült Államok kormányának tulajdonában lévő, az Egyesült Államok légi ereje által működtetett navigációs rendszer, mely pontos hely- és időinformációt szolgáltat polgári és katonai célokra.

Gyorsulásmérő - Accelerometer
Olyan eszköz mely a gyorsulást hivatott mérni. A repülések stabilizására használják legfőképpen.

Gyroscope
A stabilitás fenntartása érdekében használt szenzor.

IMU - Inertial Measurement Unit
Egy gyorsulásmérőket, giroszkópokat, magnetométereket tartalmazó elektrnikus eszköz. Leginkább a drón erejének, szögsebességének és mágneses mezejének mérésére és jelentésére szolgál.

Infrared UAV
Olyan pilóta nélküli légi jármű, melynek fedélzeti kamerája az infravörös képalkotásra képes. 

IP osztályozás
A víz és a por elleni védettséget leíró minősítési rendszer.

Kereskedelmi drónok
Ezeknek a pilóta nélküli légi járműveknek konkrét feladatuk van, legyen szó infravörös megfigyelésről, csomagszállításról, mentésről. Ilyen tipikus modell például a DJI Matrice 600 Pro.

LiDAR - Light Detection and Ranging
A fényérzékelés és a távolságmérés rövidítése. Leginkább térképezésre, mérésekre használják, olyan helyeken, ahol a szokásos mérési technikákkal nehezen tudnánk elvégezni a munkánkat.

mAH
Az akkumulátor kapacitását leíró mérőszám.

METAR - Aviation Routine Weather Report
Egy specifikus formája az időjárás jelentésnek.

MSL - Mean Sea Level
Az átlagos tengerszint feletti magasságra vonatkozó szám. Ha a drónunk 120 méteren repül és közvetlen alatta egy 40 méteres domb található, akkor ez a szám 120 métert fog mutatni.

PIC - Pilot in Command
A személy, aki teljes mértékben felelős a drón irányításáért és a biztonságért.

Rögzített szárnyú drónok
Merev szárnyú drónoknak is szokás őket nevezni. A szárny miatt nagyobb távolságokat képesek megtenni, jelentősen kevesebb erőforrások felhasználásával..

RTH - Return to Home
A hazatérés funkció gombot megtalálhatjuk a legtöbb drón kontrollerén. Maga a funció automatikusak aktiválódik, ha túl alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje vagy elvesztjük a kapcsolatot a drón és a kontroller között.

sUAS - Small Unmanned Aircraft System
A 25 kg-nál kisebb drón rendszereket nevezzük így.

Telemetria
Kétirányú digitális adatfolyam az UAV és a földi állomás között, melyet a repülési adatok és utasítások közlésére használnak.

UAM - Urban Air Mobility
Városi Légi Mobilitás, mely egy biztonságos és hatékony szállítási rendszer ír le. Leginkább automatizált repülőgépeket fog használni, amelyek alacsonyabb magasságban szállítják a rakományokat vagy az utasokat a városi, esetleg az elővárosi területeken.

UAS - Unmanned Aircraft System
Pilóta nélküli légi jármű rendszer, azaz drón és a hozzá tartozó irányító rendszer.

UAV - Unmanned Aerial Vehicle
Pilóta nélküli légi jármű, amely távirányítással működtethető vagy tervezett repülésre képes. Ez a fogalom leginkább a katonságban használatos, de a drónok egyik szinonímája ként is emlegetjük.

Ultraszónikus szenzorok
Párban található szenzor, melynél az egyik küldi a jelet, a másik pedig fogadja. A kettő közötti különbséget a magasság kiszámításához és a drón stabilizálásához használják. 

USV - Unmanned Surface Vehicle
A pilóta nélküli felszíni járművek olyan hajók, melyek a víz felszínén működnek személyzet nélkül.

VLOS - Visual Line of Sight
A pilóta nélküli légi jármű üzemeltetése a pilóta látóterében, bármilyen segítség igánybevétele nélkül.

VO - Visual Observer
Egy opcionális tag, aki képzett az UAV-vel való vizuális érintkezés figyelemmel kísérésére és fenntartására a biztonság növelése érdekében.

Amennyiben javaslattal vagy kiegészítéssel segítene bennünket, kérjük küldje el a dronmania.hungary@gmail.com e-mail címre!

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr1616392612
süti beállítások módosítása