Milyen pozitív hatással vannak társadalunkra a drónok?
2022. február 05. írta: ZsG

Milyen pozitív hatással vannak társadalunkra a drónok?

Bár a drónok kétségtelenül hatalmas pénzügyi előnyökkel járnak a vállalatok számára, mára már egyre világosabbá vált, hogy ezek a járművek kevésbé számszerűsíthető társadalmi hatást is kifejtenek.

Ezen hatások nagyrészét a DronDeploy dróntérképező szoftvercég által összeállított, DroneDeploy Social Impact Report foglalja össze. A jelentés részeként néhány érdekes statisztikai adatot közölnek arról, hogy a pilóta nélküli járművek hogyan szolgálják világunkat, legyen szó akár a válsághelyzetekre való reagálásról, fenntarthatóbb közösségek építéséről, oktatásról és sok másról. A következőkben 5 módot mutatok be, hogy milyen pozitív társadalmi hatást gyakorolnak ránk ezen járművek:

Környezetvédelem

Környezetünk dinamikusan változik, gondoljuk csak a partvonalak eróziójára, a gleccserek olvadására. Az éghajlatváltozás enyhítését célzó üzenetek megfogalmazásának egyik legfontosabb eleme a változások documentációja és itt jönnek képbe a drónok. Figyelemmel követhetjük és pontosan mérhetjük az időbeli átalakulást, melyeket hőtani adatokkal is alá lehet támasztani.

Az Ausztrál Tengerészeti Tudományos intézet egyik projektjében drónokkal figyelik a Nagy-korallzátonyt. Az AIMS korábban manuális úton gyűjtött adatokat, azonban manapság már a pilóta nélküli járművekkel figyelik a természet egészségének változásait.

Természeti katasztrófa elhárítás

A földrengésektől a hurrikánokon át a vulkánkitőrésekig a drónok képesek az azonnali helyreállítási munkákat segíteni. Például 2021. áprilisában a Saint Vincent-i vulkánkitörés során a GlobalMedic nevő, kanadai non-profit szervezetet küldték ki, hogy segítsenek a katasztrófafelmérésben a helyi önkormányzatoknak. A drónok segítségével feltérképezték a szigetet és azonosították a kiemelt fontosságú területeket, melyek károkat szenvedtek.

Hosszútávú tervezés

Habár a drónokat közvetlenül a természeti katasztrófák után vetik be, céljukat ezután is képesek ellátni. Az általuk szolgáltatott légi adatok felhasználhatók a hosszú távú helyreállítási munkálatok megtervezéséhez is.

Az Irma hurrikán után szintén drónokat vetettek be a Providence-szigeten, amely során egy 360°-os kamerát használtak a károk dokumentálásához, ezzel elősegítve az effektívebb tervezést.

Mérnöki oktatás

A drónokat ma már világszerte alkalmazzák a mérnöki oktatás részeként. Olyan szakterületeken tanulhatunk, mint például az informatika, fizika és a repülés alapelvei, de ne feledjük a térképezés, földmérés és a térinformatika világát sem.

dronmania_oktatas.jpg

Régészeti kutatások

A komolyabb kamerákkal felszerelt drónok segíthetnek a történelmi helyszínek és ásatások megfigyelésében és feltérképezésében, segítve ezzel a helyszín digitális megőrzését. Részletgazdagabb és pontosabb modelleket alkothatunk, hiszen nemcsak olcsóbbak, de közelebb is tudnak repülni biztonságosabban a talajhoz, mint mondjuk egy helikopter. 

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói például Irakban dolgoznak egy mezopotámiai város alaprajzának rekonstruálásán.

Ön szerint mik a további módjai lehetnek a drónok pozitív társadalmi hatásainak?

Forrás: The Drone Girl

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2517204216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása