Drónszabályozás
2021. február 01. írta: ZsG

Drónszabályozás

Drónokkal kapcsolatos szabályozások - 2021

Szerkesztette: ZsG

Az alábbi oldalunkon átolvashatjátok a drónokkal kapcsolatos szabályozások áttekintő oldalát, melyek 2021. január 1-től léptek érvénybe. Minden olyan alpontot felsoroltam, melyet fontosnak tartok annak érdekében, hogy tisztábban lássuk a jelenlegi szabályozást és annak hátterét.

Cikkünk kizárólag tájékoztató jellegű és nem teljeskörű! Az írás csak a gyors áttekintést segíti. A jogi háttér pontos ismerete érdekében kérjük tanulmányozza a törvények, rendeletek és a források teljes szövegét.

Kategóriák

Nyílt Kategória

A nylt kategória alapja, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a felszín legközelebbi pontjától, valamint folyamatosan látni kell azt. Továbbá, embertömeg fölé semmilyen körülmények között nem repülhetsz és mást sem szabad vele megközelíteni. Ezentúl kerülni kell a No Drone Zone légtereket, ahol tilos a drónozás. 

A nyílt kategórián belül A1, A2, A3 alkategóriákat különböztetünk meg függően attól, hogy milyen osztályú a drón. C0, C1, C2, C3 pedig a személytől való működtetés távolsága alapján lesz meghatározva.

Speciális Kategória

Amennyiben a repülést úgy végezzük, hogy a drónt nem látjuk, legyen szó autópálya-, vezetékellenőrzésről és a gép 25 kg-nál nagyobb tömegű, akkor ebbe a kategóriába tartozik a művelet. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint, művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges, melyet az Innovációa és Technológiai Minisztérium számára kell benyújtani. 

A működtetés feltétele az, hogy az üzembentartónak kockázatelemzést kell végeznie, melyhez külső segítséget is igénybe vehet.

Engedélyköteles Kategória

Ha a repülés közben emberek felett repülünk vagy ha a drón segítségével áru-, esetleg személyszállítás valósul meg vagy vegyi anyag kiszórása, tárgyak dobása történik, akkor ebbe a kategóriába tartozunk.

A repülés veszélyének ismeretében sokkal mélyebb elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkeznie a pilótának, továbbá egyedi eljárásokat kell kidolgozia a művelet biztonságosabb végrehajtásához. Az eszközt hatósági tanúsítás alá is kell vetni.

Regisztráció

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint minden nem játéknak minősülő drónt regisztrálni kell, továbbá minden manán- vagy jogi személynek is regisztrálnia kell magát, akinek eszköz eltér a játéktól. 

Minden olyan drón regisztrációköteles, melyre a következőek igazak:

  1. Az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé
  2. A tömege meghaladja a 120 grammot
  3. Adatrögzítővel rendelkezik
  4. A pilótától messzebb repül, mint 100 méter

Amennyiben a fentiek közül csak 1 feltétel teljesül, akkor a regisztráció kötelező.

Kötelező vizsga

A drónpilótának minden esetben kötelező a vizsga teljesítése, mely A1/A3 alkategóriákból áll. Az Uniós szabályozás szerint egy 40 feleletválasztós vizsgán kell megfelelni mindenkinek.

Légtérhasználat

Légtérhasználatról akkor beszélhetünk, ha már 1 méterre is elemelkedtünk a földről a drónnal. Az egyik legfontosabb szabály, hogy lakott területen belül csak eseti légtér megléte esetén lehet drónt működtetni, azon kívül pedig nem kötelező a légtér igénylése.

Eseti Légtér Igénylése

Amint fentebb említettem, lakott terület felett külön engedélyt kell szerezni a reptetéshez. Ezt nevezzük eseti légtérnek. Ennek regisztrálása a 2021 január 1-től hatályba lépő törvény előtt is kötelező volt, azonban némileg változtattak rajta:

  • Jelenleg maximum 7 napra igényelhetünk légteret
  • Összege 9000 Ft

Nyilatkozni kell továbbá a művelet típusáról: 

  • Állami szerv feladatának végrehajtása érdekében végzett művelet
  • Gazdasági célú művelet
  • Szabadidős célú művelet

A kérelmet 30 nappal a légtér használata előtt kell benyújtani a Honvédelmi Minisztérium számára.

Költségek

Nyilvántartásbavételi költségek:

  • Drón és a pilóta regisztrációja: 2000 Ft
  • Adatváltozás bejelentési díja: 2000 Ft
  • Törlési díj: 1000 Ft
  • Igazolás kiállítási díja: 4090 Ft

A hatósági díjakat 2021. március 8-tól kell fizetni!

További Költségek:

  • Biztosítási díj: kb. 10000 Ft
  • Eseti légtér igénylési díj: 9000 Ft
  • Vizsga díja: 4600 Ft

Források

Dr. Semjén Zsolt. (2020, November 10). A pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról. Parlament.Hu. https://www.parlament.hu/irom41/13666/13666.pdf

Hende Csaba (2020, December 14). A pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról. Parlament.Hu. https://legter.hu/wp-content/uploads/2020/12/Dron_torveny.pdf

Drón törvény 2021 - légtér.hu

Cikkünk kizárólag tájékoztató jellegű és nem teljeskörű! Az írás csak a gyors áttekintést segíti. A jogi háttér pontos ismerete érdekében kérjük tanulmányozza a törvények, rendeletek és a források teljes szövegét.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6416411510
süti beállítások módosítása