A drónfelhasználás rejtelmei
2020. június 08. írta: ZsG

A drónfelhasználás rejtelmei

Környezetvédelem, katasztrófavédelem, katonaság

Az előző cikkemben a DJI új drónjáról, a Mavic Air 2-ről olvashattatok pár információt, valamint korábban a drónok felhasználásáról jelent meg egy összefoglaló írásom. Az alábbi posztban többet tudhattok meg a környezetvédelmi, katasztrófavédelmi és honvédelmi használatokról.

Miért használunk drónokat a környezetvédelemben?

Környezetünk védelme, megóvása, tisztán tartása manapság egy központi téma, hiszen a túlhasználatnak, a rombolásnak, a túlszaporodásnak és a hatalmas szén-dioxid-kibocsátásnak köszönhetően természeti értékeink gyors romlásnak indultak. A drónok jelentős szerepet töltenek be ezen folyamatok monitorozásában, adatfelvételezésben és a megelőzés segítésében. 

A kutatók, hallgatók és környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek kezdik felismerni az előnyeiket, szükségességüket a drónoknak. Ez főként a költséghatékonyságnak, gyorsaságnak és a bennük rejlő egyszerűségnek köszönhető. Felhasználásuk nagymértékben bövül, hiszen jég modellezésre, erózió követésére, fajok azonosítására és populációs megfigyelésekre is alkalmazzák.

Egyik fő hasznosítási területük a folyó- és árvízvizsgálat, ahol leginkább a védelem, mentés, karbantartás területére fókuszálnak. Sokkal könnyebben fel lehet ismerni a kanyarulatok dinamikáját, fejlődését, valamint a megvédendő területek összetételét is. 

Ekkor jön képbe a változások megfigyelése, hiszen a levegőből történő adatgyűjtés segítségével a felmérni kívánt terület időbeni változásait nyomon tudjuk követni. Legyen szó tengerparti erózióról vagy a Duna-Tisza közi Nemzeti Park területén található szikpadkák pusztulásáról.

page.jpg

További fokozott figyelmet ígényel az olyan turisztikai helyszínek követése, melyek hirtelen változása akár emberéleteket is követelhet. Ilyen lehet például egy vulkán kráterének a modellezése rutinszerűen vagy partmenti erős hullámverés miatt keletkezett formák vizsgálata is. A nagypontosságú ortofotók segítségével egyes folyamatok - vulkánkitörés, földcsuszamlás, partomlás - előrejelezhetők.

Az erdészetben nagyon fontos, hogy minden évben naprakész adatok álljanak a szakemberek rendelkezésére. Egészségvizsgálatok, biomassza becslés, leltározás és a növényvédelem is ide tartozik. Leginkább a vegetáció és a védett növények megfigyelése a cél, de ezen felül az ültetések tervezéséhez is használják. Nem feledkezhetünk meg a károkról sem, hiszen az erdőtüzek, savasesők eredményeképpen keletkezett problémákat is könnyebben tudjuk a levegőből figyelemmel követni és mérni.  

42523695200_fd97378108_b.jpg

Forrás: redanalyzis.org 

Korábban az állatvédelemi vizsgálatokhoz hangos helikoptereket használtak, hiszen nem állt rendelkezésre  megfelelő technológia a populációs vizsgálatok elvégzésére. Ezeket manapság már felváltották a jóval könnyebb, csendesebb drónok, így sokkal pontosabban meg tudják határozni egy-egy védett faj egyedszámát

Végül pedig a vízvédelemre térek ki pár szóban, hiszen a természetvédelem nem csak a felszíni, hanem a víz alatti világra is kiterjed. Természetesen vizeinket nem csak a magasból vagyunk képesek vizsgálni, általában a kettő kiegészíti egymást. Ilyenek például a partok, kikötők, korallok pusztulásának vagy épülésének a vizsgálata, de meg kell említenünk, hogy egy olajkiömlés álltal okozott katasztrófa vagy a műanyagszennyezések mennyiségi felmérésését. 

Mi a helyzet a katasztrófavédellemel?

Manapság a közszolgálati fejlesztések sem nélkülözhetik az új módszerek, innovációk, eljárások és eszközök bevezetését. Ennek következményeképpen a drónok lehetőségeinek kutatása, eredményességének megítélése erkölcsi kötelesség is. 

A környezetvédelmi felhasználások listájából kitűnik, hogy felhasználásuk rendkívül sokrétű, gyakorlatilag az élet majdnem minden területén eredményesen alkalmazhatók. Ez alól természetesen a katasztrófavédelem sem kivétel.

A katasztrófavédelmi felhasználást alapvetően 3 részre tudjuk bontani:

  • Bekövetkezés előtti bevetés
  • A katasztrófa után közvetlen vagy még a lefolyásakor
  • Elsődleges beavatkozások után

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek

content_msx_view.jpg

Forrás: DJI Enterprise

Jelen esetben a veszélyes anyagokat szállító kamionok, vasúti kocsik baleseténél vetik be a drónokat, hogy a kiáramló gáz vagy folyadék terjedését megfigyeljék. Segítségükkel biztos távolságból, nagy területen, gyorsan és objektívan képesek a szakemberek a felderítést elvégezni, így pontos képet kapva a veszély mértékéről.

Árvizek 

Az árvizek lassú lefolyásuk és előrejelezhetőségük miatt manapság már nem jelentenek óriási veszélyt - kivéve, ha villámárvízről beszélünk. Az árvizek előtti védekezés kulcsát a folyómeder és az árterek vizsgálata, valamint a gátak állapotának ellenőrzése adja. 

unnamed.jpg

A gátak állapotának vizsgálata is egy nagyon fontos feladat. Forrás: geokali.com

A katasztrófa lefolyása közben természetesen nyomon lehet követni az elöntött területek nagyságát, felderíteni a túlélőket, valamint további becsléseket végezni, hogy mely területeket öntheti el a víz.

Mint tudjuk az egyik legnagyobb veszélyt árvíz idején a buzgárok jelentik, melyek a gátak alatt átszivárogva gyengítik meg a védelemet. Ennek felderítésére főként hőkamerával felszerelt drónokat használnak a katasztrófavédelem szakemberei.

Ahogy telik az idő és az víz elkezd apadni, szükséges, hogy ellássunk további mentési és felmérési feladatokat is. Amikor még nem tudjuk megközelíteni autóval vagy gyalogosan a terepet, valamint már a motorcsónakot sem vagyunk képesek használni, akkor jönnek ismét képbe a drónok. Ez egyszerű és költséghatékony formája a védekezésnek, a gyorsaságról nem is beszélve.

Erdőtüzek

Ezekről már olvashattatok a környezetvédelem keretei között, de a katasztrófavédelem is részt vesz a probléma megoldásában. Főként a tiltott tevékenységek felderítésében vetik be. A tűz keletkezésének időszakában a drónok 5 percen belül képesek teljes képet adni az érintett területről. Az erdőtüzeket alapvetően azért tartjuk nagyon veszélyesnek, mert hirtelen szélfordulás esetén, sokkal nagyobb sebességgel terjedhetnek el. Az UAV-ket ezen környezeti viszonyok monitorozására és felmérésére is használják.

Kationai drónok - a légierő új eszközei

A drónok katonai célra történő használata manapság már a mindennapok része. Főként harci missziók támogatására, kutatáshoz, fejlesztéshez és felügyeleti feladatok ellátására alkalmazzák, valamint biztonsági és forgalomirányítási helyzetekben is bevetik.

A katonai UAV-k különböző méretűek és formájúak lehetnek. Vannak olyanok például mint a Reaper és a Global Hawk, de léteznek nagyon picik is, mint a Black Hornet Nano. 

katona.jpg

Forrás: TheDrive & Armádni Noviny

Felügyeleti feladatok ellátása

Ez az egyik legfontosabb feladata a pilóta nélküli katonai légijárműveknek, melyek teljesítménye kritikus a missziók sikeressége szempontjából. Segítségükkel távol tudják tartani a katonákat az ellenséges területektől.
Hogy miért kell?
Képesek nagy távolságra és sokat repülni, továbbá nem szükséges személyzet a fel- és leszálláshoz sem. 

Felderítés

Fő feladatuk természetesen a hír- és információszerzés. Hiszen, ha naprakész információk állnak a katonaság rendelkezésére, akkor a csapataik képesek lesznek a hatékonyabb csapásmérésre. Az ezen csoportba tartozó drónok képesek akár 24 órán át a levegőben maradni, több kamerával rendelkeznek, így hatékonyabban tudják ellátni a felderítő feladataikat.

Helyzeti tudatosság

Az időjárásról, a terepről és az ellenség helyzetéről nyújtanak valós információt bevetés közben. Ha a döntéshozók képesek időben felismerni, hogy mi található a terepen, akkor képesek lesznek sikeresebben irányítani. 
Hogy miért van rá szükség? Természetesen azért, hogy a legfrissebb információk segítségével akár életeket tudjanak megmenteni és a lehető legkevesebbre csökkentsék az áldozatok számát.

Fegyverszállítás

Nem minden drón pici, ahogy azt már a bekezdés elején is említettem. Az ebbe a típusba sorolandó drónok rakétákat, bombákat szállítanak a célállomásra és leginkább precíziós feladatokat igénylő missziókban használatosak.

Amint látjátok rengeteg használati lehetősége van ezeknek az eszközöknek, szerencsére Magyarországon is kezdik felismerni a mérések jelentőségét és a bennük rejlő lehetőségeket. Következő hetekben bővebben szeretnék foglalkozni mindegyik témakörrel, természetesen újdonságok és a dróntörvény helyzete is terítékre kerülnek majd.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr7415728588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.11.01. 15:17:19

Ha fel tudnam pakolni a dronomra (Yuneec q500) a telefonomat, akkor a radugott hokameraval franko felveteleket lehetne csinalni:D
Vagy kis markoloval dolgokat, kisebb dronokat miegyebet leszedni a farol, tetorol.
süti beállítások módosítása