Közlekedés a jövőben?!
2021. április 02. írta: ZsG

Közlekedés a jövőben?!

Március elején az FAA, a NASA és az UAS iparág vezetői találkozót szerveztek, hogy megvitassák a vertiport technológia és az önrepülő "drónkocsik" koncepcióját, melyek a városokon belül szállíthatnák az embereket.

Március 5-én a NUAIR egész napos virtuális konferenciát tartott több mint 70 szakember számára a NASA fejlett légi mobilitását - AAM - támogató stratégiai tervek továbbfejlesztése érdekében. Három fő témakört vitattak meg a felek egymással: kereskedelmi tanulmány, műveletek koncepciója és a vertiportok automatizálása.

vertical_london_1400x540-min.jpg

A VA-X4 eVTOL repülőgép | Forrás: Vertical Aerospace

A vertiport egy olyan gyűjtófogalom, amely kifejezetten az eVTOL vagy AAM repülőgépek felszállására és leszállására tervezett területekre utal. Többek között szó esett az üzemeltetési követelmények megvitatásáról, beleértve az elrendezést, elektromos igényeket és a biztonsági követelményeket is. 

Tervezési elképzelések

Michael Patterson, rendszerelemző és a ConOps vezetője egy olyan érettségi szintet vázolt fel a hallgatók számára, mely összetett műveletekből és automatizált rendszerekből állna. Ez azt jelenti, hogy egyidejűleg több száz repülést tudnának kontrollálni a jövőben. Az egyes légi járműveknek lehetősége lesz egy fedélzeti pilóta segítségével vagy egy parancsnoki állomáson lévő személy irányításával repülni, aki egyszerre több gépért felelős.

vertiport-design-concepts.png

Tervezési koncepciók és előfordulási helyek | Forrás: NUAIR

A Crown Consulting és a Mosaic ATM képviselői pedig a kinézetét vázolták fel a vertiportoknak, valamint azt, hogy hogyan integrálódnának a jelenlegi légtérszabályozási rendszerekbe a biztonságos repülés érdekében. Ahogy a fentebbi képen láthatjuk a vertiportok elhelyezkedhetnek épületek tetején, önállóan egy közlekedési csomópontként vagy egy egyszerű leszállóhelyként is.

Szerintetek lenne helye egy ilyen légi közlekedési rendszernek például Budapest vagy Debrecen légterében? 

Forrás: NUAIR

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2016488360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása