Egy drónhálózat az orvoslás szolgálatában
2021. január 21. írta: ZsG

Egy drónhálózat az orvoslás szolgálatában

Hamarosan vért, szerveket és orvosi felszereléseket szállíthatnak Skóciában drónok segítségével egy forradalmian új vizsgálat részeként, a Srtathclyde Egyetem kutatóinak részvételével az Egyesült királyságban.

A tesztrepüléseket 2021 második felében kezdik meg a CAELUS - Healthcare Logistics UAS Scotland - projekt részeként. A 18 hónapon keresztül tartó teszteket 14 tudományos és ipari partnerből álló konzorcium vezeti majd az AGS Airports, valamint az Aberdeen-i, Glasgow-i és a Southampton-i repülőterek segítségével. 

A projekt alapja a Strathclyde Egyetem által vezetett kutatásból származik. Munkatársai létrehozták a drón-szállító hálózat digitális tervét, mely összekötheti a kórházakat, patológiai intézeteket, terjesztési központokat és a háziorvosi rendelőket Skócia területén.

Zöld repülés

Prof. Massimiliano Vasile, a Strathclyde Egyetem kutatója elmondta:

Ez a projekt egyetemünk kutatómunkájából származik, és valódi jelentőséggel bír a repülőgépipar és a zöld repülés fejlesztése szempontjából. Ez a tökéletes példa az alapvető kutatások alkalmazására, melyek potenciálisan az NHS szolgáltatások következő generációjává válhatnak.

nevtelen-min_1.png

Forrás: University of Strathclyde - Glasgow

A CAELUS egy olyan rendszert igyekszik bemutatni, mely nem egyszerűen a kijelölt légi folyosókon történő pontról-pontra kézbesítésről szól, hanem egy hálózatról, amely korlátlan légtérben működne. 

Ennek elérése érdekében számos akadályt kell leküzdenünk: ütközéselkerülés technológiája a nyílt égbolton, valamint a speciális hőmérsékleten történő hasznos teher szállítása. Továbbá bizonyítanunk kell egy ilyen hálózat gazdasági életképességét és megbízhatóságát is, növelve a társadalmi elfogadottságot, ügyelve a zajkibocsátásra és a biztonságra.

- mondta Dr. Marco Fossati a Strathclyde vezető kutatója. 

A kutatás részeként olyan drónokat vizsgálnak meg, melyek akár kb. 120 méter magasan is tudnak repülni és csúcsteljesítményük elérheti a 200 km/órát. 

Forrás: University of Strathclyde - Glasgow

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2516398090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása