Drónok a háborúban: Veszélyek
2021. április 23. írta: ZsG

Drónok a háborúban: Veszélyek

A felfegyverzett drónokat a mai világunkban a biztonsági problémák kockázatmentes megoldásaként használjuk. A távvezérelt repülőgépek ideje eljött, hiszen segítségükkel biztos távolságból iktathatjuk ki a "rosszfiúkat", amíg a lakosság és a fegyveres erők biztonságban vannak. 

mosul-min.jpeg

Diplomácia helyett rövid távú megoldás

A politikusok tisztában vannak vele, hogy a közvélemény nem szereti, ha fiatal férfiak és nők külföldön látnak el katonai feladatokat, legfőképpen olyanokat, melyeknek gyakran tisztázatlan céljai vannak. A gyászoló családokról készült televíziós felvételek, melyek a temetésre várakozókat mutatják, határozottan visszatartották a politikai vezetőket a katonai bevatkozások mérlegelésében. Ha azonban a pilóta nélküli rendszerek alkalmazásával megszüntetjük ezt a nyomást, a vezetőink számára sokkal könnyebbé - talán túlságosan is - válik a gyors és rödtávú megoldás ahelyett, hogy a konfliktusok gyökereit diplomáciai és politikai eszközökkel oldják meg.

Pontossági problémák

A földön tartózkodó gyalogos katonák nélkül a légicsapások sokkal veszélyesebbek a földön élő civilekre nézve. A védelmi ipar és a drónhadviselés híveinek állításai ellenére egyszerűen nem lehet pontosan tudni több száz kilométerről, hogy mi történik a földön. Vegyünk példaként egy Szíriában végrehajtott légicsapást, mely során a hivatalos információk szerint csak egyetlen civil vesztette életét, azonban a helyi civil szervezetek és újságírók jelentései alapján több száz halálos áldozat is lehetett.

A célzott csapások alkalmazásának kiterjesztése

A felfegyverzett drónok talán egyik legvitatottabb aspektusa, hogy az Egyesül Államok, Izrael és az Egyesült Királyság célzott gyilkosságokra használja fel őket. A jogászok szerint a célzott gyilkosság definíciója az egy állam által kiválasztott, nem a felügyeletük alatt álló személy szándékos, előre megfontolt kiiktatása. Ahol a háború törvényei alkalmazandóak, ott a harcosok célzott gyilkossága jogszerű lehet. A nemzetközi humanitárius szabályokon kívüli helyzetekben pedig ez az erő csak akkor alkalmazható, ha az feltétlenül szükséges a közvetlen veszélyben lévő emberi élet megmentéséhez. Úgy tűnik ez a helyzet nem áll fenn a drónokkal végrehajtott támadások nagy részében.

A videójátékos hadviselés

videojatekos_hadviseles.jpg

Ettől függetlenül, de ahhoz az elképzeléshez, hogy a drónok csökkentik az erőszakos támadásokat, kapcsolódik az úgynevezett "PlayStation-mentalitás" fogalma, melyet Philip Alston fogalmazott meg. Szerinte a felfegyverzett drónokat működtető személyek és a célpont közötti fizikai távolság sokkal könnyebbé teszi a kiiktatást. 

Ezzel az elképzeléssel szemben rendkívül erős ellenévek születtek, különösen az érintettek részéről. A drónpilóták magasan képzett szakembereknek számítanak, akik képesek különbséget tenni a videójáték és a valós élet között. Továbbá egy szélesebb körben elterjedt hír szerint egyes pilóták poszttraumás stressztől szenvednek a látottaktól, ami aligha a távolságtartás jele. 

Viszont van némi bizonyíték a "PlayStation" mentalitásra is. 2010-ben egy afgán járműkonvojt ért amerikai légicsapás, melyben drónok is részt vettek és sajnos 23 civil is életét vesztette. Egy későbbi vizsgálat megállapította, hogy a Predatorok legénysége támadni akart és alábecsülte azokat a bizonyítékokat, melyek arra utaltak, hogy nem volt ellenséges a célpont.

A precizitás mítosza

crosshairs-min.jpgA drónok lehetővé teszik a precíz légicsapást is. A drónok szószólói azzal a gondolattal csápítanak, hogy a technológia segítségével uralni tudjuk a háború káoszát. Sajnos még tesztelési körülmények között is csak a fegyverek 50%-s talál célt a valószínűségi körhibán belül. Ha figyelembe vesszük a fegyverek robbanási sugarát és az egyéb befolyásoló tényezőket, akkor egyértelművé válik, hogy a pontosság csak egy mítosz.

A politikusokat és a védelmi tisztviselőket is elcsábította a precíz háború mítosza és olyan terüleket nyitnak meg a légicsapások előtt, amelyek korábban a civil jelenlét miatt tiltottak voltak. 

Állandó háborúk elindítása

A távoli, drónok általi hadviselés térnyerésének az egyik legveszélyesebb aspektusa az, hogy állandó vagy akár örökké tartó háború állapotát vezetheti be. Mivel a szárazföldön nem vetnek be sok katonát és folyamatosak a támadások, melyek végén a pilóta egyszerűen hazasétál, a politika vagy a közvélemény nem fog nagy nyomást gyakorolni a beavatkozások befejezésére.

Az állandó háború felé elcsúszást el kell utasítanunk és természetesen ellen kell állnunk neki. Mindannyiunk kötelessége, hogy a globális békéért és biztonságért dolgozzunk, ne pedig a háborúskodásért.

Forrás: Drone Wars

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr1116468284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása