Így használja ki a drónok előnyeit a Shell olajvállalat
2021. február 01. írta: ZsG

Így használja ki a drónok előnyeit a Shell olajvállalat

Az elmúlt évek során a Shell pilóta nélküli rendszereket - UAS - és pilóta nélküli felszíni járműveket - USV - kezdett el használni az ellenőrzések, megfigyelések és felmérések során. A technológia javítja a biztonságot és még azelőtt segít azonosítani a problémákat, mielőtt nagyobb bajt okoznának.

A pilóta nélküli technológia használata csökkenti a költségeket a Shell által működtetett helyszíneken, javítja  a biztonságot úgy, hogy redukálja azon vizsgálatok számát melyeket eddig veszélyes területeken végeztek a munkások.

A Shell és a drónok

2020 nyarán a vállalat munkatársai egy 90 méter magas hulladékégetőt ellenőriztek az UAS segítségével a kanadai Alberta városában. Az ilyen típusú vizsgálatokhoz általában egy daru szükséges, mely egy munkást emel fel a helyszínre. Ennek költsége 50 000 és 100 000 dollárra tehető. Ezzel szemben a drónnal történő vizsgálatok egy óra alatt végbementek és csak néhány ezer dollárra volt tehető a művelet ára. 

pexels-janrune-smenes-reite-3207536-min.jpg

Miután a Harvey hurrikán pusztított Houston térségben, a Shell pilóta nélküli légi megoldásokkal biztonságosan elvégezte a Shell Deer Park, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kőolaj- és vegyipari finomítójának kárbecslését. A munkálat rengeteget segített a helyreállítási munkálatok felgyorsításában.

További vizsgálatok melyeket drónokkal végeztek:

  • A létesítmények felügyelete és feltérképezése
  • Magas szerkezeti ellenőrzés
  • Topográfiai felmérések
  • Zárt terek ellenőrzése
  • Kibocsátás érzékelés
  • Katasztrófaelhárítás
  • Az eszközök integritásának felügyelete

Az USV készen áll az indításra

A Shell pilóta nélküli alkalmazásainak szolgálatában nemrégiben elindította az X-07 távirányítású hajóját, hogy megvizsgálja a Norvégia partjainál található Ormen Lange gázmezőt.

A távoli adatgyűjtés elengedhetetlennek bizonyult a jelenlegi globális járványhelyzetben, de a vállalat úgy látja, hogy a COVID-19 korlátozások után is alkalmazni fogják ezt a technológiát.

Az Adatfeldolgozás

Az összegyűjtött nyers adatokat természetesen fel kell dolgozni, hogy olyan használható térképeket kapjanak, melyek segítik a döntéshozatalt. 

Ahelyett, hogy az ember több órányi videófelvételt tekintene át, a Shell egy fejlett mesterséges intelligenciát alkalmaz a hatalmas mennyiségű adat feldolozásához, megkönnyítve a jelentések készítését a problémás területkről.

Az UAS és USV megoldások minden bizonnyal maradnak

Míg a COVID-19 minden bizonnyal felnyorsította a Shell számos alkalmazásának fejlesztését, jelentős részük már évek óta működik.

A távoli, pilóta nélküli megoldások felbecsülhetetlen értéküek voltak a járvány idején és a jövőben nem is tervezik leváltásukat.

Forrás: Shell, Innovate Energy

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6716411354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása