Hogyan tesztelik a drónokat a piacra kerülés előtt?
2021. március 26. írta: ZsG

Hogyan tesztelik a drónokat a piacra kerülés előtt?

Tudtad, hogy mielőtt értékesítenék a drónokat rengeteg tartóssági és időjárási teszten kell átesniük? Az Aeromotus-nak sikerült bejutni a DJI egyik tesztlaborjának zárt ajtajai mögé és megmutatták, hogyan ellenőrzik a technikusok a DJI Matrice 300 RTK-t piacra kerülés előtt.

A DJI M300 RTK egy robosztus ipari drón, melynek használata sokrétűbb, mint egy egyszerű fogyasztói drónnak. A legfőbb célja olyan műveletek elvégzése, mint a térképezés, mentési feladatok, tűzoltás stb. Ennek eredményeként a drónnak megbízhatóan és hatékonyan kell működnie különböző időjárási körülmények között is.

teszt.pngA DJI Matrice 300 mindent kibír | Forrás: Aeromotus

A DJI laboratóriumának mérnökei rengeteg szimulációs teszten ellenőrzik a gépeket. Leginkább azt vizsgálják, hogy a nedvesség, por és az extrém időjárási körülmények hogyan befolyásolják a sebességet, a forgó alkatrészeket, vezérlőket és a rotorokat.

Hőmérsékletvizsgálat

Elsőként a gép hideg és meleg hőmérsékleti vizsgálaton megy keresztül. Fő céljuk az, hogy teszteljék milyen jól repül az M300 különböző viszonyok közepette. Az Aeromotus által tapasztalt labortesztek eredményeként 50 °C-ig nem befolyásolja semmi a drón működését. A gép továbbá önmelegedő akkumulátorokat tartalmaz, melyek lehetővé teszik a használatot akár -20 °C-ig.

Szél ellenállás teszt

Azt már tudjuk, hogy szélsőséges szélviszonyok között abszolút nem ajánlott az általános drónokat használni, hiszen balesethez vezethez. A DJI M300 azonban a nagy teljesítményű rotorjainak köszönhetően ellenáll a 24 - 53 km/h-s szélnek is.

Só- és gőzvizsgálat

Amennyiben tenger vagy óceán partján élünk, akkor kétségtelenül használhatjuk ezt a gépet, hiszen megfelelt a só- és gőzteszten is. Könnyen ellenáll a só hatásainak és ráadásul a köd sem fogja befolyásolni. A DJI technikusai általában 2 napig ellenőrzik a drónt a só- és gőzkabinokban.

3-salt-and-steam-testing-of-the-m300-rtk.gifSó- és gőzállósági teszteknek is alávetik a gépeket | Forrás: Aeromotus

Eső teszt

A DJI Matrice 300 kritikus körülmények között is képes teljesíteni a feladatát, hiszen például egy-egy baleset helyszínén esőzés közepette is repülni kell néha a döntéshozatal elősegítése érdekében. A gyenge eső természetesen befolyásolhatja a menőverezhetőséget, azonban a nedvesség nem fogja tönkretenni az elektromos alkatrészeket. A további szélsőséges és záporeső vizsgálatokon sem kímélik a gépet és bebizonyosodott, hogy elviseli a 360 fokban ráspriccelt vizet és a vízsugárral való áztatást is.

6-water-jet-testing-ipx5-of-hte-m300-rtk.gifZáporeső vizsgálatok vagy inkább áztatások?! | Forrás: Aeromotus 

Forrás: Aeromotus

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr4116475094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása