Felkutatták Kobe Bryant balesetének körülményeit
2021. március 02. írta: ZsG

Felkutatták Kobe Bryant balesetének körülményeit

Kobe Bryant szörnyű tragédiájának körülményeit az NTSB - National Transportation Safety Board munkatársai drónok segítségével vizsgálták ki.

Egy kaliforniai ködös januári reggelen Kobe Bryant és további 8 ember tragikus körülmények között vesztette életét egy helikopter-balesetben. Hónapokig tartó várakozás után az NTSB nyilvánosságra hozta a végleges megállapításait. A balesetet felszereléshiány és rossz kockázati döntéshozatal okozhatta. 

Hogy jöttek rá erre a szakemberek? Hogyan vizsgálták ki?

A nyomozásra használt eszközállomány hatékonysága kritikus pontnak számít. Ebben az esetben UAV-k segítségével készítettek egy 2D-s térképet a baleset helyszínéről. Mint tudjuk, drónokkal lehetséges a felszín pontos képét visszaadni, majd a szakemberek ennek segítségével képesek dekódolni a helyszínt és megérteni a repülési környezetet.

Egy ilyen esetben könnyű hibáztatni a pilótát, azonban annak ellenére, hogy a repülés feltételei nem voltak megfelelőek, mégis rendelkezett képesítéssel és tapasztalattal az ilyen környezetben való navigáláshoz. Mivel a helikopter nem rendelkezett megfelelő eszközökkel a döntéshozatal támogatásának elősegítéséhez, így nem tudta felmérni a pilóta az AGL (Above Ground Level - talajszint feletti) magasságot. Végül, a repülés utolsó pillanataiban sajnos nekicsapódott a domboldalnak.

Az ilyen terepfigyelő rendszerek automatikusan leolvassák a terep magasságát és kiszámítják a repülőgép valós idejű földfelszín feletti magasságát. Ez alapvető információkat szolgáltatott volna a pilótának, miközben a hegycsúcsok között repült.

drondoc.png

A helikopter pályája
Forrás: National Transportation Safety Board - Aircraft Accident Investigative Update

Drónvizsgálatok

Nem titok, hogy az NTSB szakértői drónokat használnak a balesetek kivizsgálásának megkönnyítése érdekében a 3D rekonstrukcióhoz. A drónok madártávlati-áttekintést kínálhatnak az adott helyszínról és segítségükkel újra tudjuk modellezni a repülési útvonalat is.

A drónok által készített fotókat fotogrammetriai módszerekkel feldolgozták, így 2D-s térképeket és 3D modelleket generáltak, lehetőséget kapva a környezet digitalizálására. Így szögeket és bizonyos pontok között távolságokat képesek mérni a szakemberek, melyek megállapítása bizonyos helyzetekben kritikus lehet a nyomozás szempontjából. A 3D pontfelhők továbbá alkalmasak a helyszínen talált tárgyak és bizonyítékok dokumentálására és megőrzésére. 

Ezek a feldolgozott térképek és modellek segítenek a szakembereknek továbbá megállapítani a fák által okozott sérüléseket, ütközési mintákat és olyan tényezőkre világítanak rá, melyek befolyásolhatták a baleset kimenetelét.

Az akár egy hátizsákban is hordozható és egyszerűen használható pilóta nélküli légi járművel egyszerű, hatékony és gyors az adatgyűjtés. A vizsgálatot vezetők képesek voltak a baleset helyszínének a szokásosnál nagyobb részét lefedni jóval nagyobb sebességgel, mint általában. A drón térképezés biztosítja a hatékony adatgyűjtést, így olyan szintű dokumentációt nyújtva, mely segít a válaszok megtalálásában. 

A szövetségi nyomozók a drónokkal jelentős mennyiségű és rendkívül jó minőségű adatot dolgoztak fel, mely megkönnyítette a baleset helyszínének és okainak feltréképezését. Az így nyert eredmények a jövőben felhasználhatóak a hasonló balesetek elkerülése érdekében.

Forrás: NTSB Investigation Doc, DroneU

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr416447156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása