Vajon mekkora zaja van egy dróntaxinak?
2021. szeptember 06. írta: ZsG

Vajon mekkora zaja van egy dróntaxinak?

A Joby Aviation a NASA-val együttműködve szigorúan számszerűsíti a különbséget az eVTOL légi taxi prototípusának hangkibocsátása és egy hagyományos repülőgép zaja között. 

A héten indult kéthetes tesztsorozat során a NASA mérnökei többirányú méréseket végeznek a Joby teljesen elektromos repülőgépének hangkibocsátásáról. A kinyert adatokból megállapítható lesz, hogy a hang intenzitása és jellege hogyan viszonyul a meglévő repülőgépekhez, valamint hogy az eVTOL hogyan illeszkedik majd a városi élettérbe.

A kutatók várhatóan még ebben az évben megosztják az elkészült eredményeket. Ez a gyakorlat a NASA Fejlett Légi Mobilitási Nemzeti Kampányának - Advanced Air Mobility National Campaign - része, mely jelenleg a tesztelési szakaszban van.

dronmania_evtol_joby_teszt.jpg

A Joby nemrégiben teszteket végzett Kalifornia középső területein | Forrás: Joby Aviation

A NASA büszke arra, hogy a Jobyval való kapcsolatát folytathatja a rendkívül értékes repülésbiztonsági és zajvédelmi adatok gyűjtésével, melyek hozzájárulnak egy olyan légi közlekedési jövőhöz, melyek magában foglalják a Fejlett Légi Mobilitási műveleteket is. 

- nyilatkozta David Hackenberg, a NASA AAM misszió vezetője.

A Joby eVTOL konstrukciója hat billenő légcsavart használ a függőleges fel-, leszállásokhoz és repülésekhez. A vállalat szerint a lapátok számát, a lapátok sugarát, a csúcssebességeket is úgy választották ki, hogy a lehető legjobban minimalizálják a repülőgép zajterhelését, miközben javítják a hang karakterisztikáját is.

Ezen túlmenően a légcsavarok külön-külön is szabályozhatóak, hiszen dőlésszöget és a fordulatszámot is tudja a pilóta módosítani. Ez segíti elkerülni a hagyományos helikopterek jellegzetes zajjellemzőjét. Ennek eredményeként nem csak egy alacsony zajprofilú gépet kapunk, hanem egy olyan repülésre alkalmas eszközt, mely zökkenőmentesen illeszkedik a természeti környezetünkbe. 

Íme az összehasonlítás:

Forrás: eVTOL

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr3916681360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása