Tudj meg többet a drónokról!
2020. május 29. írta: ZsG

Tudj meg többet a drónokról!

Mezőgazdaság, régészet, bányászat

Amint a bevezető cikkemben említettem, a drónok megállják a helyüket mezőgazdasági, régészeti, bányászati, kőolaj és földgáz ipari, környezetvédelemi, katonai, de még katasztrófavédelemi területeken is. Segítségre lehetnek a mentésben, költségcsökkentésben, termésbecslésben, precíziós munkálatokban, de még az elhasználódottság vizsgálatban is.

dji-dji-agriculture-agriculture-farming-drone-uav.jpg

Mezőgazdaság
A földművelésben használatos UAV-k - Unmanned Autonomous Vehicle (Pilóta nélküli légi jármű) - egyre inkább elterjedtnek számítanak, mind Magyarországon, mind a világ többi szegletében. Főként precíziós feladatokra alkalmazzák, mint például a műtrágyázás és öntözés optimalizálására, permetszerek használatának csökkentésére és termésbecslésre. Ezentúl alkalmasak a vad- és fagykár felderítésére, parlagfű szennyezettség vizsgálatra, esetlegesen területek átalakítására és az újonnan művelni kívánt területek tervezésére. Továbbá, az erdészet alkalmazza problémás területek felderítésére, mely magába foglalja az ónos eső, erdőtűz vagy valamilyen károkozó által tönkretett területek felmérését. 

dji-farming-agriculture-uav-plant-protection-drone-plant-protection-horz.jpg

Régészet
Manapság már a régészek repertoárjába is beletartozik a drónokkal készített légi felvételezés. Már jóideje használják régészeti lelőhelyeken főként dokumentációra, felderítésre, valamint előzetes terepbejárásra is, ahol algoritmusok segítségével elemzik a drónnal készült nagyfelbontású képeket, hogy megtalálják a felszínen maradt, esetleg a szántás után a szem elé kerülő tárgyakat. A legérdekesebb régészeti felhasználási módja a falak, szobrok, várak és más építmények 3D pontfelhő modellen történő megjelenítése, természetesen a korrekt koordinátarendszer felhasználásával, melyek kiértékelését számítógépen készítik el.

letoltes-horz.jpg

Bányászat
A bányászat egy rendkívül változékony piac, ennek következtében érzékenyen reagál a kereslet és kínálati változásokra, ezért a piaci szereplők mindig új innovációt keresnek, hogy növeljék a produktivitást a működő költség csökkentésével és a maximális biztonság fenntartásával. A következő pontokban tudnak az UAV-k segítséget nyújtani:

  • Készletek mennyiségi elemzése
  • Tervezés- és változásfigyelés
  • Ütemezés és vagyonkezelés
  • Vészhelyzeti reagálás
  • Infrastruktúra és berendezések ellenőrzése
  • Biztonság és megfigyelés

heavy-4437938_960_720-horz.jpg

Mindemellett fúrásokhoz, robbantásokhoz, közúti szállítás optimalizálásához és ellenőrzéshez is végeznek repüléseket. Megemlítenék azonban egy szélsőségesebb alkalmazási területet is, mely a föld alatt mélyen fekvő járatok monitoringjára terjed ki. Ezek természetesen teljesen automatizáltak. Segítségükkel teljes sötétségben is képesek felderíteni az öreg járatokat, megállípani a beomlás veszélyét, valamint az esetleges balesetek kutatási és mentési feladataiban is részt vesznek a LIDAR technológia közreműködésével.

Amint fentebb olvastátok, a drónok nem feltétlenül a szomszéd megfigyelésére, gyönyörű videók és fotók készítésére alkalmasak. Használatuk és a bennük rejlő tovább lehetőségek rendkívül sokrétűek. Hiszem, hogy egyszer eljut az emberiség arra a pontra, hogy elfogadja, megszereti és széles körben használja majd ezeket a csodálatos eszközöket.

A drónok felhasználásáról szóló cikksorozatom következő részében górcső alá veszem a környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, katonai, szállítási, majd később az energetikai iparral kapcsolatos tudnivalókat is.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr1515728570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása