Nem is gondolnád, hogy miben segítenek a drónok
2020. június 15. írta: ZsG

Nem is gondolnád, hogy miben segítenek a drónok

Az elmúlt héten minden nagyobb nemzetközi és hazai sajtó cikkei arról szóltak, hogy körülbelül 20 000 tonna olajszármazék ömlött egy Szibériai folyóba, az Ambarnajába. Természetesen egyből a környezetvédelem, katasztrófavédelem és a drónok jutottak az eszembe, hiszen tudjuk, hogy az ilyen jellegű katasztrófák felméréséhez szinte már mindennapos a légi felvételek készítése.

Gondolom már kitaláltad miről lesz szó a mai cikkemben, természetesen a drónok felhasználásáról az olajkiömlési visgálatokban.

103268298_2598655793679536_5228642923514344215_n.jpg

A vízfolyásokat szennyező anyagok egy sajátos csoportját képezik azon termékek, melyek a vízbe kerülve blokkolják a fizikai tényezőket. Ezek többek között meggátolják a légzést, elzárják az előlényeket a fénytől, valamint bevonatot képeznek rajtuk.

De mire is van pontosan az olajszennyezés káros hatással?

Az oxigénáramlásra, a fotoszintézisre, az oxigénfelvételre, valamint blokkolja a gázok távozását a légkörbe. Az állatok bőrére tapadva bevonatot képez, mely bőrirritációt, illetve elváltozásokat okoz. Továbbá a kopoltyúkra tapadva lehetetlenné teszi az állatok légzését, így idővel elpusztulnak.

A fenti tényeket figyelembe véve nem csoda, hogy egy-egy véletlen szennyezés bekövetkeztével a szakemberek pillanatok alatt a helyszínre sietnek, hogy megkezdjék a lokalizálást.

Jogosan merül fel a kérdés benned, hogy hogy kapcsolódnak ehhez a drónok? Mire használjuk őket ebben az esetben? 

2019-ben a Terra Drone Angola végzett egy gyakorlatot a pilóta nélküli légi járművek vészhelyzeti használatának demonstrálására. A tengerbe környezetbarát festéket szórtak, majd egy nyolcrotoros drónt - oktokoptert - szereltek fel RGB kamerákkal és szűrőkkel. Természetesen sikerrel jártak, hiszen 6 repülés alkalmával sikerült lokalizálni és a szennyezett terület méreteit, így bizonyítva, hogy a drónok vészhelyzetben is megállják a helyüket.

Ugyanebben az évben nem csak gyakorlatot végeztek, éles helyzetben is bizonyítaniuk kellett az UAV-k rátermettségét a vizsgálatokban. Magyarországon keveset lehetett hallani róla, de 2019 februárjában a Rennel szigetek közelében egy kőolajszállító hajó zátonyra futott és lékett kapott, így rengeteg olaj ömlött az Ausztrália észak-nyugati részén található egyik legnagyobb korallzátonyra, amely a Világörökség része.

A felméréshez a WingtraOne-t használták, mely a VTOL fel- és leszállási technikájának köszönhetően jelentősen megváltoztatta a tisztitás első, kritikus szakaszát.

201911_canada_oil_blog.png

Az érintett partvonal Wingtra típusú drónnal történt vizsgálatának térképe. Forrás: Wingtra

A szakemberek szerint ezek az adatok nem csak átfogóbb képet adnak, hanem lehetőséget kínálnak további vizsgálatok elvégzésére, mint például a törmelék, szennyezés osztályozásának automatizálása.

Amint látjátok, a drónok számos előnnyel rendelkeznek és rengeteg területen megállják a helyüket. Ilyenek lehetnek a partmenti felmérések, az olajszennyezés-vizsgálatok és a helyreállítási műveletek támogatása. Legnagyobb főlénye a riválisokkal - helikopterekkel, repülőkkel, szárazföldi csapatokkal - szemben, hogy költséghatékony és gyors reagálású egységeket tudnak létrehozni, továbbá a nehezen megközelíthető területeket is könnyedén le tudják fedni. Ugyanakkor, a kommunikáció terén elért sikerek miatt, sokkal gyorsabban tudjuk biztosítani az információáramlást, segítve ezzel a döntéshozatalt. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr9415740068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása