Miért NE vegyél mezőgazdasági drónt?!
2020. november 14. írta: ZsG

Miért NE vegyél mezőgazdasági drónt?!

A mezőgazdasági drónok használata egyre jobban elterjedtnek számít Magyarországon és a világ többi részén egyaránt. Ez nyilván köszönhető a drónok divatjának, okostelefonok elterjedésének és az applikációk számának ugrásszerű növekedésének is. 

Miért?

Mert a jelenleg piacon lévő alkalmazások lehetővé teszik, hogy drónunkat félautomata módon használjuk. Ezek jelentősen leegyszerűsítik a kezelést, hiszen lényegében a farmer a saját kezével kijelöl egy területet a telefonján és úgymond a maradékot a drón elvégzi magától. 

agricultural-drones-over-farm-land-min.jpg

Forrás: World Agriculture

Ahogyan a korábbi cikkemben említettem, ilyen UAV-ket használnak az erdészetben, agrárgazdaságokban, kertészetekben és továbbá elősegítik a precíziós munkálatokat.

Rengeteg előnye van ezen gépek használatának, de mint ahogyan más területeknek, ennek is megvannak a hátulütői

prokontra2-min.jpg

Mi szól ellenük?

Drága

A mezőgazdasági dróntechnológia elterjedésének egyik legnagyobb korláta a kezdeti befektetés összege, melyet a termelőknek kell előteremteniük. Például egy-egy rögzített szárnyű drón akár 3-4 millió forintba is kerülhet - eBee, de a kissebb méretűek, mint a Phanton 4 Pro is 6-800.000 forintot kóstálnak, azonban további eszközök beszerzése is szükségszerű. Legyen szó a szoftverről, multrispektrális képalkotó eszközökről, egyéb licenszekről. Sok gazdálkodó ezt sajnos nem engedheti meg magának.

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a kezdeti költségek ellenére hosszútávon jövedelmező a befektetés. Továbbá, egyes országok kormányai különböző támogatásokkal próbálják a technológia elterjedését elősegíteni. Remélhetőleg, ezek majd hozzájárulnak a mezőgazdasági drónok használatának a robbanásszerű növekedéséhez.

Jogi korlátok

Az egyik legnagyobb gátja a drónok elterjedésének a jelenlegi elmaradott szabályozás. Minden repüléshez légtér engedélyre van szükségem, melyet 30 nappal előre ki kell kérni a hatóságoktól. Továbbá, jelenleg a permetező drónok használatára nincs kiterjedt szabályozás, reméljük a 2021. január elsejétől életbe lépő rendelet emberibb korlátok közé szorítja majd a pilótákat. 

Csak gondoljunk bele például, hogy látjuk a vaddisznó családot a kukoricásban dézsmálni a termést és kíváncsiak vagyunk rá, hogy hány egyeddel és mekkora kárral van dolgunk. Várnánk 30 napot egy esetleges felmérésre? 

Azonban, ha belegondolunk egy mezőgazdasági drón használatához rendelkeznünk kell az alapvető növényvédelmi és repülési ismeretekkel. Remélhetőleg a közeljövőben már elérhetőek lesznek akkreditált képzések a témakörben. 

Tudás hiánya

Senkitől nem várhatjuk el, hogy úgy szülessen, hogy tud reptetni egy drónt, ki tudjon értékelni egy NDVI vagy NDRE térképet. Ezen furmányok elsajátításához bizony szükség van képzésre. A legtöbb drón reptetéséhez elengedhetetlen egy tervező szoftver használata például. Az adatok feldolgozásához is szükség van készülékre és egy hozzá tartozó applikációra és akkor még nem beszéltünk az eredmények kiértékeléséről. Ez magába foglalhatja a téradat-elemzési módszereket, az adattérképek rétegeinek kezelését és a "hő" térképek feldolgozását is. 

Sok gazdálkodónak ezen tudás elsajátítására a saját gazdasága mellett nincs ideje. E miatt egy átlagos gazdálkodó rá van szorulva arra, hogy felvegyen egy hozzáértő személyt vagy kiadja a munkát egy alvállalkozónak, mely további extra költségekhez vezethet. 

Viszont, a dróntechnológia és a feldolgozó szoftverek rohamos fejlődése miatt hamarosan könnyebben átláthatóak, tanulhatóak lesznek a fent említett témakörök.

Adatvédelmi problémák

A drónok bármilyen figyelemfelkeltés nélkül adatot gyűjthetnek rólunk, ezáltal sok állampolgár fél attól, hogy a magánélethez való joga sérül. Sokan úgy gondolják, hogy a földjeik a nyilvánosság elé kerülnek e miatt. 

Amikor az emberek látnak egy drónt repülni feltételezik, hogy a figyelem rájuk szegeződik, fenyegetettnek érzik magukat és panaszokat nyújtanak be a helyi hatóságoknál. Sajnos mindig vannak olyan jogsértő személyek, akik betörnek mások életébe, de csúnya dolog az általánosítás. Nyilvánvalóan bárki kellemetlenül érezné magát, ha meglátna egy drónt a magánterülete felett. 

Túl gyors fejlődés

A pilóta nélküli légi járművek fejlesztése rendkívül dinamikusnak mondható. Szoftverfrissítések, új technológiák és gépek futószalagon érkeznek manapság. A gazdák sajnos nincsenek ezzel tisztában, hiszen az idejük nagyrészét leköti a munka, így drónjuk, szoftverjük, kamerájuk könnyen elavulttá válhat akár egy év alatt is. 

Nyilvánvalóan a kezdeti magas befektetés után mindenki elvárja, hogy sokáig tudja bármiféle változtatás nélkül használni eszközét. Legtöbben e miatt elutasítóak az állandó vásárlásokkal szemben és inkább kihasználják őket addig, ameddig működőképesek. Ez logikus lépésnek hangzik, hiszen minden vállalkozás célja az, hogy a működő költségeket a minimumon tartsa. 

Időjárástól való függőség

Az időjárás dinamikusan változik napról napra és ez sajnos a drónok használatát is megnehezíti. Heves esőzések, hirtelen széllökések hátráltatják vagy ellehetetleníthetik a munkát. Egyrészt, senki sem szeretné sem eszközét, sem saját magát és munkatársait veszélybe sodorni egy esetleges zuhanás miatt. Másrészt, rossz időjárási viszonyok között nem leszünk képesek megfelelő minőségű adatot gyűjteni, így az eredmény használhatatlan lesz. 

Természetesen egyes drónok stabilak, ezért fokozottan ügyeljünk a típus kiválasztására, amennyiben a fejlesztés mellett döntünk. 

Repülési útvonallal, idővel és távolsággal kapcsolatos aggályok

E téren is van még mit fejlődnie a dróntechnológiának. Légterük jelentősen korlátozott, gondoljunk csak arra, hogy repterek közelébe nyilvánvalóan tönkretehetik a repülő hajtóművét ezzel katasztrófát okozva. Továbbá, védett területek, nemzeti parkok, magánterületek fölé sem repülhetünk engedély nélkül. 

Ezenkívül az egyik legnagyobb korlátja a drónok elterjedésének az idő és a távolság. A repülési időt leginkább az akkumlátor és a rotorok hatékonysága, a távolságot pedig az átviteli technológia és a természetben található árnyékoló tárgyak határozzák meg. 15-25 perces átlagos repülési idő mellett sűrűn haza kell hívnunk a drónunkat egy-egy akkumlátor cserére vagy töltésre. A legtöbb esetben 2-3 csere szükséges, hogy egy teljes felmérést elvégezzünk.

A fent említett példák azt jelentik, hogy a drónnak szüksége van egy operátorra, aki folyamatosan monitorozza és karbantarja a gépünket.

Madarak

A madarak legalább akkora problémát jelentenek, mint az időjárás. Legyenek tisztában a ragadozó madarak viselkedésével drónahsználat közben, hiszen üldözőbe vehetik és akár tönkre is tehetik azt. 

Végszó

A gazdák nyilvánvalóan tisztában vannak minden egyes felsorolt hátránnyal és ezeket figyelembe is veszik a vásárlás során. A fejlesztők pedig azon dolgoznak, hogy a fent említett problémák kiküszöbölődjenek, hiszen ez viszi előre világunkat. A szakértők áldozatos munkával kutatásokat végeznek a témakörben és javaslataikkal probálják javítani a felhasználói élményt. 

Véleményem szerint fontos az érme mindkét oldalát nézni, ha egy-egy nagyobb befektetéssel szeretnénk fejleszteni a gazdaságunk eredményességén. Éppen ezért írtam le a negatív tényezőket a témával kapcsolatban. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr4416255588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása