Lettországban BVLOS drónokkal szállítanak idős otthonoknak
2021. január 14. írta: ZsG

Lettországban BVLOS drónokkal szállítanak idős otthonoknak

LMT, az SPH Engineering és a DPD Latvija sikeresen teljesítette az első drónos csomagküldést Lettországban. A 2020 decemberében lebonyolított repülés az LMT által készített ID eszközét, valamint az SPCS Engineering UgCS drónmissziós és útvonaltervező szoftverét használta.

A drón repülése során ajándékokat vitt a lakosoknak Lettország különböző idős otthonaiba. Az idősek tableteket kaptak, melyekhez hasznos applikációk is jártak, így segítve a rokonokkal való kommunikálást, hírek követését és az új készségek elsajátítását.

2222-min.png

Forrás: African Drone Voice

Az LMT prototípusa egy drónra szerelt eszköz, mely távoli repülési képességekkel fokozza a drón funkcióit. Az UAV távoli azonosítása és helymeghatározása GPS jel szerint történik. A repülést BVLOS - beyond the visual line of sight, azaz a vizuális látóhatáron kívül végezték el. 

Az eszközt összekapcsolták továbbá az UgCS útvonaltervező szoftverrel, mely lehetővé teszi a távoli drónrepülést. Mivel a drón és a repülési útvonal adatai elérhetőek, megnyitja az utat a távolról vezérelt repülések megvalósításában a biztonság veszélyeztetése nélkül. 

Mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy egy parancsnoki központból követhetik figyelemmel a drón mozgását, melyet egy drónpilóta, repülésbiztonsági szakértő bármikor módosíthat.

Ingmārs Pūķis az LMT alelnöke a következőképpen nyilatkozott:

Az UAV használata csomagok kézbesítésére remek példa arra, hogy a technológia hogyan szolgálja az embereket. Nemzetközi partnerekkel együttműködve az LMT aktívan dolgozik a biztonságosabb repülések, a BVLOS mobilhálózatokon történő népszerűsítésén.

Véleményem szerint a gyors ütemben zajló globális digitális átalakulás olyan új termékek és szolgáltatások létrehozását teszi szükségessé, melyek a drón-technológia és a mobilhálózatok teljeskörű használatát igénylik. Az ilyen jellegű repülések egyelőre nem elterjedtek, legfőképpen a hiányos jogszabályok miatt csak látótávolságon belül engedélyezik őket. Sajnos csak kutatási és tesztelési esetekben kaphatunk engedélyt BVLOS repülésekre. 

Forrás: Ackson Kondwani Mwenda írása nyomán

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2516388114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása