Hatékony kézbesítés a Wingcopter új drónjaival
2021. április 28. írta: ZsG

Hatékony kézbesítés a Wingcopter új drónjaival

A német dróngyártó, a Wingcopter a héten jelentette be legújabb modelljét, a Wingcopter 198-at, mely egy ún. triple-drop rendszerrel láttak el, így a kiszállítás során akár 3 megállót is beiktathatnak, hatékonyabbá téve a kézbesítést.

A legtöbb szállítás egy raktárból indul, elrepül a drón valakinek az otthonához, ledob egy-egy tárgyat, visszatér a kiindulási pontra, majd a ciklus kezdődik előről egy esetleges akkumulátor cserével. A Wingcopter legújabb gépe azonban sokkal hatékonyabbá teheti ezt a folyamatot.

wingcopter_delivery-remote-area-min.jpg

A Wingcopter 198 | Forrás: Wingcopter

A cég drónjai, melyeket csomagszállításra terveztek elektromos meghajtású, merevszárnyú és függőlegesen le-, illetve felszállásra képes járművek. Ezeket másnéven eVTOL gépeknek nevezzük, hiszen az egyenes felszállás után repülőgép szerűvé alakulnak át a hatékonyabb repülés érdekében.

A Wingcopter legújabb drónjának újdonsága az, hogy három darab hasznos terhet is képes magával vinni, melyek együttesen akár a 6 kilogrammot is elérhetik. Ezentúl az új gép képes akár egy akkumulátor töltéssel 110 kilométert is repülni természetesen a csomagok súlyától függően. Végsebessége pedig eléri a 150 km/h-t.

A triple-drop kifejezés alatt azt értjük, hogy a jármű képes 3 darab különböző méretű csomagot, 3 különböző helyre eljuttatni, hiszen 3 darab csörlőt szereltek a hasára, így hatékonyabbá téve a kiszállítást.

Amikor Vanuatu-n végeztük az oltóanyag-szállítási teszteket, mindig vissza kellett térnünk a központba mielőtt egy új létesítménybe repültünk volna a vakcinákkal. Elképesztő segítség lett volna, ha már akkor is redelkeztünk volna a triple-drop rendszerünkkel, így hatékonyabbá téve a kézbesítést.

- mondta Tom Plümmer a Wingcopter vezérigazgatója, aki kifejtette, hogy büszke a Wingcopter 198-as modellre, hiszen ez az első olyan csomagszállító drón, mely képes több hasznos terhet különböző helyszínekre kiszállítani.

Forrás: The Drone GIrl

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr1616516274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.05.01. 17:54:52

Nekem még újdonság, hogy a helikopter-elvű drónoktól végül eljutottunk az útvonalrepülésre és szállításra alkalmasabb VTOL repülőgép-elvű drónokhoz. Nehezebb vezetni, de sokkal hatékonyabb.

Elgondolkodtam a névalkotási folyamaton, ami a heliko+pter szóösszetételből végül megalkotta az 'akármi-kopter' vagy egyszerűen csak 'kopter' szót, ami tévedés, de jól meghonosodott az egész világon. Éppúgy, ahogy az ornitho+pter összetételből 'topter' lett. Érdekes.

Ezeket a szállítógépeket kamerán keresztül távirányítják, vagy GPS-szel vakon és automatikusan repülnek a célpontra?

ZsG 2021.05.08. 18:14:24

@Androsz: A névalkotással kapcsolatban nekem is vannak fenntartásaim. Szerintem még nem alakult ki teljesen, Én leginkább eVTOL, dróntaxi vagy drónkocsi néven szoktam emlegetni, de egyelőre egyikkel sem barátkoztam meg.

A Wingcopter 198 esetében egy személy felügyelhet akár 10 darab drónt is, melyeknek egyesével megtervezik a repülési útvonalát. Az autonómiáját tekintve eléggé magas szinten van, hiszen a level 4-es besorolást kapta. Szóval számítógépen nyomon követik a drón mozgását és egy-egy veszélyesebb helyben beavatkoznak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.05.11. 11:46:10

@ZsG: Köszönöm. Jól hangzik, csak kár, hogy néhány állat ezt is rosszra fogja felhasználni. Vagy azon fog dolgozni, hogy megrongálja ezt a rendszert. Pedig milyen ügyes dolog. Jó lenne, ha sikerülne sokáig biztonságosan üzemeltetni, több területen.

ZsG 2021.05.11. 11:53:10

@Androsz: Sajnos mindig lesznek olyanok, akik a kiskapukat kihasználva "jogtalan" előnyhöz jutnak és természetesen olyanok is, akik rosszra használják a drónokat. Valószínűleg ennek köszönhető a jelenlegi negatív megítélésük is Magyarországon, pedig abszolút hasznosak lehetnének :) Reméljük a legjobbakat.
süti beállítások módosítása