Az FAA jóváhagyta az első pilóta nélküli kereskedelmi drónrepülést
2021. január 18. írta: ZsG

Az FAA jóváhagyta az első pilóta nélküli kereskedelmi drónrepülést

Az Egyesült Államok egyes vidéki területein az egyes mezőgazdasági műveletek robotrepülőgépekkel végzett adatgyűjtését jóváhagyta az FAA. A massachisettsi székhelyű American Robotics kérése az volt, hogy pilóta nélküli automatizált drónokat telepítsenek helyszíni felügyelet nélkül.

Amint azt már tudjuk, a kereskedelmi célú drónrepülésekhez általában engedélyes pilóták fizikai jelenléte szükséges Amerikában is. Az AR gépe kiküszöböli a helyszíni személyzet szükségessétét, mely jelentősen lecsökkenti a költségeket. Természetesen ezen automatizált repüléseket továbbra is pilóta felügyeli, azonban csak távolról.

A vállalat leginkább azzal nyerte el az FAA bizalmát, hogy nyolc államban négy éven keresztül folytattak tesztelést. Az AR drónjai jelenleg Kansas, Massachusetts és Nevada állam vidéki területein repülhetnek kb. 120 méter alatti magasságban. 

pexels-photo-1895900.jpeg

Európai vonatkozás

Kontinensünkön a DroneHub végez hasonló teszteket. Egy intelligens felhőalapú platformot fejlesztettek ki, mely a automatikus pilóta nélküli tervezett repüléseket tesz lehetővé. A követelményeknek megfelelő missziókat lehet vele végrehajtani a nap minden órájában. 

Alapvetően egy dobozról beszélünk, mely egy drónt tartalmaz 45 perces repülési idővel és automatikus akkumulátor cserével, melyet 2 perc alatt hajt végre a paltform. Az UAV-re bármilyen kamera felszerelhető kezdve az RGB, hőkamera, füst és sugárzás érkékelőktől egészen a multispektrális képalkotó berendezésekig. A gép extrém időjárási körülmények között is képes a repülésre - hő, eső, szél - továbbá LTE+ kommunikációt használ. 

Miért fontosak ezek a fejlesztések?

Mert egy új, teljesen automatizált korszakot nyitnak meg a drónozásban. Évek óta beszélünk arról, hogy mennyire költséges és időigényes a jelenlegi rendszer, hogy minden repülésnél jelen kell lennie legalább egy pilótának. 

Reese Mozer, az American Robotics vezérigazgatója így fogalmazott:

Büszkék vagyunk arra, hogy elsőként teljesítettük az FAA átfogó biztonsági követelményeit, amelyek korábban korlátozták a drónhasználat életképességét a kereskedelmi szektorban. Ezzel a jóváhagyással az American Robotics meg tudja kezdeni az automatikus Scout platform biztonságos üzemeltetését az energia, az infrastruktúra, a mezőgazdaság szempontjából, elősegítve a tervezett 100 milliárd dolláros kereskedelmi drónpiac megnyitását.

 

Forrás: Engadget.com, Businesswire.com

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2816394076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása