Drónok a tűzoltóságnál
2021. február 05. írta: ZsG

Drónok a tűzoltóságnál

A tűzoltóknak általában három fő feladatuk van: életvédelem és életmentés, tűzoltás, valamint a vagyon védelme és megmentése. A közelmúltig eszközeik "low-tech"-ek voltak, gondoljunk csak a tűzoltó kocsikra, tömlőkre és létrákra, azonban jelentős változásoknak lehetünk szemtanúi ezen a szakterületen is.

Napjainkban az urbanizáció, a nagy forgalom, magasabb lakóépületek, valamint az építőiparban használt veszélyes anyagok miatt a tűzoltók az elmúlt években a dróntechnológia fejlődését vizsgálták. Legfőképpen arra a kérdésre kerestek választ, hogy hogyan képesek a pilóta nélküli légi járművek segíteni őket céljaik elérésében. 

Milyen felszereléseket hordoz egy ilyen drón?

Tehetjük fel a kérdést jogosan és a következő kiegészítőkkel vannak felszerelve:

  • Hőkamerák a tűzforrások és a forró foltok felderítésére
  • Infravörös kamerák az emberek és az állatok megfigyelésére
  • Tűzoltószer, mely lehet por, hab, víz vagy speciális folyadék
  • Permetezőfejek, melyek vizet szórnak a levegőbe
  • Nagyfelbontású kamerák, melyek segíthetnek a potenciálisan veszélyes és gyúlékony anyagok meghatározásában

Egyéb alkalmazási területek

A technológiai fejlődéssel várhatóan további alkalmazási területeket fognak a drónok meghódítani, mint például:

  • Közelebbi oltás lehetősége hőállóbb anyagok esetén
  • Emberek, állatok, mérgező anyagok akár automatikus felismerése
  • Füsteloszlató berendezések használata kritikus területeken
  • Fény- és hangjelzés által az emberek biztonságos területekre terelése
  • Úgynevezett okosdrónok járőzözése, melyek akár a tüzek kialakulását is megakadályozhatják

andrew-gaines-s76s64umxpo-unsplash-min.jpg

Magyarországi alkalmazási lehetőségek

Mivel a helyszínre érkező tűzoltásvezetőnek a felderítés során vizsgálnia kell a tűzek kiterjedésének nagyságát, a veszélyeztetett lakott területeket, kimenekítési lehetőségeket, a terjedés irányát, a veszélyeztetett területek jellegét, objektumok helyzetét, tűz körülhatárolásának zónáit, vízellátási útvonalakat, vezetékhálózatokat, szélirányt és ezeket a földről csak korlázotottan lehet felmérni, ajánlott a drón használata.

Legfőképpen szabadtéri tűzeseteknél, helyszíni szemléknél szokták reptetni a drónokat. Továbbá elmondhatjuk, hogy veszélyes anyagok jelenlétében történő beavatkozás során a parancsnoknak mindig nagy hangsúlyt kell fektetnie a biztonságos területek kijelölésére, a felderítés szakszerű és gyors végrehajtására. 

Az eltűnt vagy bajba jutott személyek keresése során szintén a hatékonyság és a gyorsaság a meghatározó. Mivel nagy létszámú csapatokkal dolgoznak a terepen, ezért a mozgásuk hatékonyabbá tétele érdekében alkalmazhatják őket.

Amint egy korábbi cikkemben említettem, UAV- t használnak továbbá árvízi és belvízi védekezés segítésére. Ezen túl a védművek állapotának vizsgálatára, veszélyeztetett személyek felderítésére, anyagi javak meghatározására, kimenekítések tervezésére és nyomon követésére is alkalmasak. 

Források: Lánglovagok, Robotics Business Review

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5416413288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása