Az első drón a Marson
2021. február 13. írta: ZsG

Az első drón a Marson

Az űrhelikopter jelenleg is a Mars felé száguld, a NASA új Perseverance - Kitartás roverének belsejébe bújtatva. Ez lesz a NASA ötödik marsjárója, azonban az Ingenuity - Találékonyság az első miniatűr drón lesz az űrben. 

A robotok február 18-án, egy ősi tómederben landolnak a Marson, melynek neve Jezero Kráter, ahol a Perseverance idegen életre utaló jelek után fog kutatni. Néhány hónappal a leszállás után a marsjáró leengedi az Ingenuity drónt, amely tesztrepülések sorozatát hajtja majd végre.

5f2112b058c24d19ce45a215-min.jpgEgy művész illusztrációja a Perseverance marsjáróról és az Ingenuity helikopterről
Forrás: NASA/JPL-Caltech

Sikeres repülés esetén ezek lesznek az első irányított repülések egy másik bolygón.

Ez a jövőben megváltoztathatja, hogy hogyan végzünk kutatásokat más bolygókon és így meg tudjuk tervezni, hogy hova kellene küldenünk a felderítőinket.

- mondta Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a rover 2020 júliusi indulása előtt.

Mivel még soha senki sem repült a Marson, így fel kell készülni arra, hogy egyes tényezők meghiusíthatják a missziót. Például a kutatás menetét megnehezíti, hogy helikopter belső fűtőberendezéseinek olyan melegen kell tartania a járművet, hogy kibírja a -55 °C-os hőmérsékletet is. Előfordult már, hogy a NASA egyik InSight lander járműve nem tudta teljesíteni küldetését, amikor a váratlanul vastag talaj miatt nem tudott leásni a bolygó kérgének mélyére.

Mire számíthatunk az első küldetést illetően? Következő cikkünkből kiderül!

Forrás: Business Insider - Morgan McDall-Johnsen írása nyomán

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2516425772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása