Drónok segítenek a vízminőség vizsgálatokban
2021. március 03. írta: ZsG

Drónok segítenek a vízminőség vizsgálatokban

A drónok hőképalkotásával kapcsolatos legújabb fejlemények szerint a vízminőséggel kapcsolatos problémák azonosítása rendkívül hatékony. 

Walden és Harkin több olyan esettanulmányt is elvégzett, amelyek megfelelő körülmények között azt mutatják, hogy a tiltott kibocsátás mérhető hőmérsékleti változást eredményez, melyeket drónokra felszerelt hőkamerák segítségével észlelhetünk. Amennyiben ideális körülmények között repülünk - kora reggel vagy éjszaka - a drónok nagy szárazföldi területeket fedhetnek le. A hőképen hotspot-okat, azaz hőforrásokat figyelhetünk meg, melyeket naplózhatunk és pontosan meghatározhatunk. Mivel az ilyen anomáliák jellemzően magasabb hőmérsékletűek a hőképalkotásban jártas drónkezelő módszeres vizsgálatokkal felderítheti azokat. Csakúgy, mint térképezés során minden generált adat georeferált lesz, azaz mérhető és koordinátákkal ellátott. Amint a drón észlel egy hőkiugrást, készít egy fényképet, majd helyét GPS koordinátákkal jelölik meg, a gyalogos nyomonkövetés céljából. 

Ezek a megoldások rendkívül hasznosak lehetnek azokon a területeken, ahol vízminőséggel kapcsolatos problémákkal találkozhatunk, viszont a durva terep és a terület nagysága miatt a megközelítés nehézkes.

image-2.pngA drónokkal készült hőképek a szennyezések megállapítására is hatékonyan használhatók
Forrás: Walden Environmental Engineering

Bizonyos körülmények között lehetséges továbbá az ivóvíz-vezetékek szivárgásának azonosítása, mivel ha az a felszínre kerül hőmérséklet-különbség mérhető. Ez különösen hasznos megoldás azokon a területeken, ahol a fővezeték nincs mélyen elásva. A sekélyen betemetett csővezetékek hőjelet is bocsáthatnak ki, mely elég erős ahhoz, hogy megjelenjen a felszíni burkolaton. 

image-4.pngÚtburkolati szivárgás hőképe
Forrás: Walden Environmental Engineering

Végül a váratlan heves esőzések után nyomon követketők a különböző vízáramlási mintázatok is. Amennyiben az úttest nem megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik, pontosan kirajzolódik a probléma helye.

Forrás: Walden Environmental Engineering

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5616448750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása