Mini vs. Mini 2 - 5 fő különbség a két drón között
2020. december 05. írta: ZsG

Mini vs. Mini 2 - 5 fő különbség a két drón között

Az elmúlt hetekben dobta piacra a DJI a Mini 2-t egy évvel a Mini érkezése után. Vajon milyen újításokat préseltek bele az utódba? Ennek jártunk utána.

Külsőre nem sokat változott a típus. Mindkét drón azonos formatervezéssel rendelkezik. Csak apróbb különbségeket veszünk észre például a rotor színét illetően, továbbá a kontroller mérete is eltérő.
mini_vs_mini_2_5_fo_kulonbseg_a_ket_dront_kozott_1_-min-min.png

Lássuk is az 5 fő különbséget a két drón között.

1. A Mini 2 képes 4k videófelvételre

A Mini egyik fő kritikája az volt a felhasználók részéről, hogy nem volt képes videót rögzíteni 4k-ban, csak maximum 2.7k / 30 fps felbontásban tudtunk vele dolgozni. A Mini 2 ezzel szemben 4k / 30 fps videófelvételre képes, így jó minőségű felvételeket kínálva a felhasználók számára. 

Egy háromtengelyes gimbal-t is beleépítettek a Mini 2-be, így jobb felvételeket készíthetünk vele, mint bármilyen más kezdő szintű drónnal, továbbá 1080 p-nél kétszeres zoom-ot is tudunk használni bármiféle adatveszteség nélkül.

Ha a szenzorát nézzük a két típusnak, akkor lényeges különbséget nem találunk, hiszen a Mini 1/2, míg a Mini 2 1/23 hüvelykes érzékelőt kapott.

2. Az Ocusync 2.0 miatt nagyobb távolságokra vagyunk képesek elrepülni vele

Az Ocusync 2.0 már előjött a nemrég kiadott Mavic Air 2 típusú drónnál. A DJI kezdő drónjai korábban Wifi alapú átviteli rendszert használt, mint például a Mini-ben. A felhasználók ezt nehezményezték, hiszen városi környezetben már 50 méter után elvesztette a kontroller a jelet. Az új távirányítónak köszönhetően a Mini 2 meglepően megkapta a saját fejlesztésű Ocusync 2.0-t. 

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Hát azt, hogy sokkal távolabbra is képesek vagyünk elrepülni akár városi környezetben is a Mini 2-vel jelvesztés nélkül. Míg a Mini hatótávolsága mindössze 4 km volt, a Mini 2 tökéletes körülmények között képes lehet Európában a 6 km-re, Ausztráliában és az Egyesült Államokban akár 10 km-re is. 

Ennek oka az, hogy az Ocusync 2.0 a 2.4 GHz és az 5.8 GHz frekvenciasávokat is támogatja és jelerősség alapján automatikusan vált a kettő között. 

A laikusoknak érdemes szem előtt tartani, hogy a fent említett távolságok csak tökéletes körülmények között lehetségesek. A valóságban lakott területen belül csak 2-3 km-re tudunk elrepülni a drónunkkal. Továbbá, a várható dróntörvénynek köszönhetően nem is repülhetünk majd látótávolságnál messzebb.

3. A Mini 2-nek erősebbek és csendesebbek a rotorai

A DJI továbbfejlesztette a motorokat is a Mavic Mini-hez képest. Ezek praktikusak, azonban csekély hatással vannak a repülési teljesítményre.

Emelkedési sebességét tekintve a Mavic Mini 4 m/s -ot tud, míg az újabb típus 5 m/s-ra képes Sport módban. Végsebességüket tekintve szintén különbség mutatkozik, hiszen a korábbi drón 13 m/s-ot, míg a Mini 2 16 m/s-ot bír el.

A kisebb drónoknak mindig problémája adódott a széllel, ezen változtattak, hiszen a DJI oldala szerint 5 szintű szélállósága van. Képes akár a 38 km/h-s szelet is kiállni. Azonban fontos megjegyezni, hogy ettől drónunk nem fog tudni szélsőséges körülmények között repülni.

Ha az újabb verzió 31 perces repülési idejét nézzük, akkor rájövünk, hogy jelentős változtatásokat itt sem eszközöltek a fejlesztők, hiszen a Mininek 30 perces repülési ideje van.

4. RAW képeket is készíthetsz a Mini 2-vel

Ha kezdő fotósként olvasod ezt a cikket és Mini 2-t tervezel venni, akkor van egy jó hírem. A Mini 2 képes a DNG képek készítésére, mely nem volt korábban elérhető a Mini-ben.

További fejlesztések közé tartozik, hogy panoráma képeket tudunk összefűzni, AEB-t és 4k hyperlaps-ot is tudunk vele készíteni.

Negatívumként említeném, hogy nem tudsz vele nyers videót készíteni, nincs lehetőség a D-log vagy bármilyen más mód használatára, így sajnos inkább még mindig a kezdőket célozzák meg ezzel a drónnal.

Amennyiben haladóbb fotós, videós vagy sokkal jobban ajánlanám a DJI Mavic Air 2-t vagy a DJI Mavic 2 Pro-t.

5. Inteligens funkciók

A Mini korábban már képes volt a Dronie, Circle, Helix és a Rocket funkciókra, azonban a Mini 2-t továbbfejlesztették a Boomerang-al is. Ezen kívül 180°-os széles látószögű panorámás képet is tudunk vele mostmár készíteni.

Végső vélemény

Úgy gondolom, hogy a Mini 2 egy kiváló drón kezdő szintű felhasználóknak. Könnyű vele repülni, elfér egy hátizsákban is, valamint jelentős fejlesztéseket eszközöltek a Mavic Mini-hez képest. Amennyiben kezdő fotós vagy és szeretnél beletanulni a szakmába, viszont kevesebb pénzed van, mindenképpen ajánlom a figyelmedbe.

Azonban, pár negatívum is van a Mini 2-vel kapcsolatban, melyeket a DJI nem tett bele a drón repertoáljába. Ezek a következők:

  • Akadályelkerülés hiánya
  • Nincs "Follow me" funkció
  • "Air Sense" hiánya
  • Nem támogatja a DJI okos kontrollerét és szemüvegét

A 169.000 Ft-os árával egy picit drágább lett a Mini 2, de nem tér el lényegesen elődjétől. Leginkább azoknak ajánlanám, akik elkezdtek kacérkodni a drónozás gondolatával és ismerkedni szeretnének a fotózás ezen szegmensével. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr4916287762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása