Hogyan segítette a COVID-19 a kereskedelmi drónhasználat elterjedését?
2020. december 12. írta: ZsG

Hogyan segítette a COVID-19 a kereskedelmi drónhasználat elterjedését?

Hirtelen rengeteg vállalat számára nyilvánvalóvá vált az a tény, hogy a pilóta nélküli légi járműveknek milyen előnyei vannak, hogyan segíthetik a munkálatokat. Ennek jártunk utána..

A koronavírus elterjedése előtt a San Diego-i Gas & Electric munkatársai helikopterekkel végezték a távvezetékek felfűzését a tornyok között. A folyamat során a környéket ki kellett üríteni pár napra. A járvány viszont jelentősen korlátozta ezt a gyakorlatot, hiszen nem volt lehetőség arra, hogy hosszabb időre evakuálják az embereket a házaikból.

mini_vs_mini_2_5_fo_kulonbseg_a_ket_dront_kozott_3_-min.png

Októberben viszont elfogadták, hogy DJI Matrice 300 típusú drónokat használjanak ezekhez a műveletekhez, bármiféle evakuáció nélkül.

A kézi módszerekről folyamatosan áttérnek a vállalatok a drónvezérelt, automatizált megoldásokra, mely megfigyelhető egyaránt az építőipar, mezőgazdaság, infrastruktúra, közbiztonság és az energiaipar területén is.

- mondta Cynthia Huang, a DJI Üzletfejlesztési Igazgatója. A cég leginkább a fogyasztói drónjairól vállt ismertté, mint a Mini 2, Mavic Air 2, azonban a gyártó domináns a kereskedelmi piacon is, ahol főként olyan vállalatokkal versenyez, mint a Skydio, Yuneec, Inspired Flight, Flyability és az Autel.

A fent említett iparágak szereplőinek a pandémia idején nem marad más választása, mint fenntartani a hatalmas és összetett rendszerek megbírhatóságát, még akkor is, ha meg kell bírkózniuk a biztonsági és egészségügyi kérdésekkel. A drónok lehetővé teszik számukra, hogy hatékonyan gyűjtsenek adatot, valamint használják a mesterséges intelligencia nyűjtotta előnyöket az elemzések elvégzéséhez.

Ha az amerikai adatokat nézzük, akkor megfigyelhető, hogy 2018 és 2019 között 39%-al nőtt a drónipar David Benowitz elemző szerint. A növekedés láttán elámulunk egészen addig, míg meg nem látjuk, hogy a növekedés jelenleg 140%-os. Döbbenetes.

A COVID-19 miatt a drónok kritikus eszközzé váltak a munka effektív folytatásához ezekben a nehéz időkben.

- mondta Benowitz. 

Káoszból megoldás

A járvány első hónapjai kaotikusak voltak, hiszen ez egy teljesen új szituáció volt mindenki számára. A nagyvállalatok küzdöttek a ténnyel, hogy miként fogják végrehajtani az ellenőrzéseket, tekintettel arra, hogy milyen korlátozások voltak érvényben a járvány első hulláma folyamán. Májustól kezdődően a piaci szereplők felismerték a lehetőségeket és a helyzet stabilizálódni látszott, hiszen olyan eljárásokat kezdtek kidolgozni, mely előtérbe helyezte az alkalmazottak biztonságát a létfontosságú munkák során. Számos esetben ez azt jelentette, hogy a drónokhoz fordultak segítségért.

A járvány ideje alatt nem volt lehetséges nagy számú személyzetet kivezényelni ellenőrzési projektekhez.

Egyik példaként említeném az egyik Fortune 100-as vállalatot, akiknek körül belül 10 millió ügyfele van a keleti parton. Régebben, amikor egy hűtőtorony vizsgálatot kellett elvégezniük, akkor egy 3-4 hetes projektet terveztek 10-15 fő részvételével. Az infrastruktúra ellenőrzése és karbantartása egy rendkívül fontos feladat, azonban a járvány idején el kellett állni ettől a gyakorlattól. A DJI drónjainak segítségével mindössze 5 nap alatt végeztek a munkálatokkal, melyhez 2 fős legénység tartozott, ezzel megfelelve a szigorú távolságtartási követelményeknek.

Mivel az ehhez hasonló esetek szaporodtak, sok olyan vállalat, mely korábban nem tervezte használni a drónokat, elkezdte belátni a járművek beépítésének értékét. Ezen szervezetek elkezdték keresni azokat a lehetséges partnereket, akik már bizonyították a drónok értékét és tudják, hogy mi működik és mi nem.

- mondja Huang.

Egy dolog világossá vált: Azon vállalatok virágoznak, amelyek a kereskedelmi drónhasználat képességeinak kiaknázására specializálódtak. Példaként említeném a DroneDeploy-t, amely drónalapú térképezési megoldásokat kínál a piacon. A vállalat 130%-os növekedést produkált áprilisban az előző év azonos időszakához képest. 

A másik haszonélvező a DroneBase volt, mely professzionális pilótákat biztosít azon vállalatok számára, akiknek drónműveletekre van szükségük. Dan Burton vezrigazgató elmondása szerint 2020 messze a legjobb évük lesz. Elképzelése szerint képesek lesznek megduplázni az üzleti tevékenységüket a jelenlegi évben.

Vajon mi lesz a pandémia után?

Ez az egyik legfontosabb kérdés jelenleg. A kereskedelmi drónműveletek növekedést könyvelhetnek el az infrastruktúrális ellenőrzéseken kívül is. A DroneBase például segített a természeti katasztrófák, mint tűzesetek, tornádók következményeinek kezelésében, lehetővé téve a légi támogatást és ellenőrzést. Ez pedig óriási segítséget nyűjt azon családok számára, amelyek a katasztrófa miatt elhagyni kényszerültek lakóhelyüket, hiszen a vizsgálatok gyorsasága miatt hamarabb fizetik ki őket. 

Benowitz kiemeli, hogy a drón alapú csomagszállítás is jelentős növekezést könyvelhetett el, gondoljunk csak például az Amazonra vagy a Walmart-ra.

VIszont az kevésbé világos, hogy mi történik majd a pandémia után. Visszatérnek e ezen iparágak a hagyományos műveletekhez vagy tovább fogják használni az újabb technológiát?

Benowitz szerint a válasz abban keresendő, hogy a drónok használata végül költségmegtakarításhoz vezet. Úgy gondolja, sok olyan iparág van, ahol a COVID-19 miatt elbocsátások következtek be, gondoljunk csak a köolaj és gáziparra. A piac szereplői felismerik, hogy a drónok hatékonysági tényezőik miatt meg fognak ragadni a vállalati kultúrában. 

Amint a vállalatok elkezdenek jobban támaszkodni a drónok használatára, nem fognak visszatérni a hagyományos technikákhoz.

- mondta.

Forrás: Daniel Terdiman írása - fastcompany.com

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5816329736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása