Életbe lépett az új dróntörvény Csehországban is
2021. január 18. írta: ZsG

Életbe lépett az új dróntörvény Csehországban is

Ahogy Magyarországon, Csehországban is új törvények léptek életbe a drónok üzemeltetését illetően. Jelenleg körül belül 50 000 pilóta nélküli légi járművet tartanak számon, de ez a szám rohamosan növekedni fog.

Néhány évvel ezelőtt új szabályokat kezdtek el kialakítani a pilóta nélküli légi járművekre vonatkozóan az Európai Unióban. Ezek 2020. december 31-én léptek hatályba ugyanúgy, mint Magyarországon. Három alapvető kategóriát hoztak létre: nyílt (Open), specifikus (Specific) és a tanusítvánnyal rendelkező (Certification). 

Nyílt kategória

Ide tartoznak azok a gépek, melyek 250 gramm és 25 kilogramm között mozognak. Az ilyen UAV-t elektronikus úton kell regisztrálni a Polgári Repülési Hatóság honlapján, kezelőjének pedig egy tesztet kell sikeresen elvégeznie. Ezekkel a drónokkal legfeljebb 120 méteres magasságig és a látótávolságon belül szabad repülni. Amennyiben sikeresen letettük a vizsgát, bármelyik EU tagállamban repülhetünk a helyi szabályok betartásával. Továbbá, minden egyes pilóta nélküli légi jármű azonosítót kap postai úton, amelyet kötelezően rá kell ragasztani a gépre.

Amennyiben kereskedelmi tevékenységet végeznénk az ország területén, úgy viszonylag nehéz teszteken kell átesni, valamint további feltételeknek is meg kell felelni a vonatkozó engedélyek megszerzéséhez. Ezek 2022. január 1-ig érvényesek, utána új törvény lép hatályba erre vonatkozóan.

pexels-jeshootscom-442587.jpg

2025 - 2030

Ez az időszak mérföldkő lehet a drónozás szempontjából, hiszen a fejlettebb szolgáltatások is megjelenhetnek a piacon, mint például a személyszállítás. 

Forrás: droneweb.cz

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5916395056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pT 2021.01.19. 17:55:29

Figyelembe véve a magyar szabályozást, a csah sörtúrizmus mellé fel lehet írni a drón turizmust is, érdemes lesz átruccanni egy jó drónozásra hétvégére. :-)
süti beállítások módosítása