4 kihívás, amelyre a drónok nyújtottak megoldást a pandémia idején
2021. február 24. írta: ZsG

4 kihívás, amelyre a drónok nyújtottak megoldást a pandémia idején

Az elmúlt év legalább annyi kihívást tartogatott, mint ahány lehetőséget kínált. Rengeteg iparág szenved a járvány okozta helyzettől, azonban a drónipar képes volt továbbfejlődni.

Az év elején bejelentett drónszabályozás ellenére minden eddiginél izgatottabb vagyok az iparág jövője miatt és remélhetőleg nem vagyok egyedül ezzel. A vállalkozók ezen a téren a legkreatívabbak a világon, így biztos vagyok benne, hogy néhány izgalmas meglepetés vár ránk a 2021-es évben.

A hagyományos iparágak felforgatása

Míg egyes szolgáltatások, iparágak teljesen leálltak, addig az infrastruktúra, az építőipar, valamint a kőolaj és gázkitermelő egységek működése nem állhatott le. Ezen ágazatokban ma már a mindennapi élet része az, hogy drónokat látnak a levegőben a létesítmények területén. 

Az építkezéseknél segítségünkre vannak azon drónok, amelyek nagy tömegeket képesek megmozgatni. Ezáltal jelentősen csökkenthető a sérülések kockázata és biztonságosabbá tehetők a forgalmas munkahelyek.

Amennyiben megvizsgáljuk a kőolaj- és gázkitermelő egységeket, azt vesszük észre, hogy a drónok kulcsfontosságúak lettek a vizsgálatok során. Becslések szerint az Egyesült Államokban 4 millió kilométer vezeték van. Ezeknek a vonalaknak minden méterét figyelemmel kell kísérni, hogy megfeleljenek a szigorú előírásoknak és megvédjék a lakosságot az esetleges szivárgásoktól. 

A lineáris infrastruktúra-ellenőrzések területén, a repülési idő jelentős növekedésének köszönhetően, olyan drónokat használnak, melyek repülési ideje akár a 8 órát is eléri. Ennek köszönhetően jelentősen hatékonyabbnak bizonyulnak a helikopterekkel és a Cessna repülőgépekkel szemben bizonyos területeken.

chuttersnap-kycnggkcvyw-unsplash-min.jpg

Emberi élet- és vagyonvédelem

A drón-technológia egyik legfigyelemreméltóbb alkalmazási területe a sürgősségi betegellátás és életmentés. Láthatunk példákat vér- és szervek szállítására, valamint életmentő keresési és mentési műveletekre is.

Véleményem szerint 2021-ben szemtanúi leszünk annak, hogy az életmentő drónrepülések egyre gyakoribbá válnak. 

Innováció a közlekedésben

2021-ben a repülő autók és taxik iránti érdeklődés tovább fog növekedni, mivel a fogyasztók a drónokat és az autonóm technológiát kezdik a legbiztonságosabb és leggyorsabb utazási lehetőségnek tekinteni. Azonban még el kell telnie néhány évnek addig, amíg elhárulhat minden akadály a használatuk elől. 

Biztonság

2020 rendkívüli ingadozást hozott a világgazdaságban, amely minden ágazatban növelte a biztonság és a felügyelet iránti igényt is. A drónokat egyes helyeken a létesítmények megfigyelésére használják. Nagyobb területet fedhetnek le, mint a földi egységek, miközben kisebbek, gyorsabbak, mozgékonyabbak, olcsóbbak és hatékonyabbak. Ma már Magyarországon is láthatunk példát rendőrségi alkalmazásokra.

2021-ben Amerikában előremozdulást tapasztalhatunk a kisebb területtel rendelkező tulajdonosok irányába, akik kis drónokat használnak az otthonaik és ingatlanjaik védelme érdekében. Ez a technológia itt van, viszont az előírások és szigorú szabályozások révén a magántulajdon ilyen védelme jelenleg otthon szinte lehetetlen.

Végszó

Szerintem az elkövetkezendő években a pilóta nélküli légi járművek átveszik a legveszélyesebb és leglényegesebb feladatok ellátását, azonban rengeteg a nehézség és a tisztázatlan körülmény van még a témakörrel kapcsolatban. Azonban még sosem voltam olyan biztos abban, hogy merre tart az iparág és milen pozitív hatásai lesznek a jövőben.

Forrás: Ziv Marom írása nyomán

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6016438216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása