Vajon a koronavírus megváltoztatja a drónok megítélését?
2020. június 23. írta: ZsG

Vajon a koronavírus megváltoztatja a drónok megítélését?

Nincs erősebb erő mint kit a szükség ad - szól a közmondás. De hogyan kapcsolódik ez a drónokhoz és a felhasználási területükhöz? A koronavírus nemcsak átformálja az életünket az oktatás, az egészségügy és a kommunikáció területén, de még a kereskedelmi drónhasználatot is megváltoztatja.

Rengeteg tényező játszik döntő szerepet abban, hogy egy új technológia vagy termék sikeres lesz-e, illetve elfogadja-e a világ, de ezek közül a szükség az egyik legjelentősebb faktor. A közgazdaságtanban rengeteg vita folyik a relatív előnyökről, társadalmi-, környezeti- vagy piaci faktorokról. Az olyan rendkívüli állapotok, mint a koronavírus, rávilágítanak arra, hogy a szükség formálja az emberek felfogását, elkezdünk kísérletezni, mely további felfedezésekhez és végül elfogadáshoz vezet. Hasonlóképpen most is tanúi lehetünk annak, hogy hogyan növekszik a drónok szerepe a koronavírus idején. 

Amint a történelemkönyvekből tudjuk, a repülés már a középkorban is megmozgatta az emberek fantáziáját, azonban gyakorlatban Orville és Wilbur Wright építették meg az első repülésre alkalmas eszközt 1903-ban, jóval az első világháború kirobbanása előtt.

Találmányukat világszerte szkepticizmus fogadta. Korlátozott piac volt jellemző, továbbá a szabadalmi viták miatt lelassultak a technológiai fejlesztések. Akkoriban a repülőgép műszerei primitívek voltak, repülésre is csak épphogy képes volt. Légiforgalmi térképek, navigációs segédeszközök és irányító szervek sem léteztek. 

Az első világháború kezdetekor a katonaság felismerte a légi megfigyelés szükségességét, melynek következtében az égbolton kezdtek kísérletezni, a hatalmas kockázat ellenére. A kíváncsiság és a bátorság hajtotta őket, mely oda vezetett, hogy gyors fejlesztéseket eszközöltek, tapasztalatot szereztek és olyan a mai napig használatos dolgok születtek, mint a felderítés, légi harc, szállítás és tengeri hadműveletek. Az amerikai kormányzat támogatása, valamint a sürgősség érzete miatt egy új iparág volt kialakulóban és több ezer repülőgép épült meg. A háború ideje alatt szerzett tapasztalatok rávilágítottak a lehetséges kereskedelmi potenciálra. Ezzel késztették elő a terepet az utasok, postai küldemények és rakományok legifolyosókon történő szállításához. 

A második világháború újabb változást hozott. A szükségessége annak, hogy felderítsük, túlteljesítsük az ellenséges erőket, további kísérleteket eredményezett. Jelentős sikereket könyveltek el a dugattyú, turbina és rakétahajtómű-fejlesztésekben, valamint a helikopterek és az első pilóta nélküli légi járművek terén. A képzeletnek semmi sem szabhatott gátat és számos olyan eseménynek volt az emberiség szemtanúja, mint az első ballisztikus rakéta vagy az első rakétahajtású repülőgép. Ebben az időszakban a termelés olyan mértékben növekedett, hogy mindössze öt órába telt, hogy egy nagy szállításra alkalmas repülőgépet összeszereljenek. A háború után a kereskedelmi repülés virágzott és a társadalom elkezdte alkalmazni ezeket az újításokat. 

44282958_2256257514654337_4253410730042195968_n.jpg

Valóban megváltoztathatja egy krízis az iparág fejlődési útját?

Visszatérve napjainkra, amikor a koronavírus megrázza a világunkat, kizökkentve az emberiséget a megszokottból, láthatjuk, hogy a kereskedelmi drónhasználat elterjedésének üteme növekszik. Abban egyetérthetünk, hogy egy 4-6 éves háború következményeit ne hasonlítsuk egy pár hónapig tartó világjárványéhoz, azonban a népességet meg kell védeni a koronavírussal szemben. Ez a szükségszerűség újbóli kísérletezésekhez vezet, melynek eredményeképpen talán majd egyszer katalizátorként fogunk tekinteni a világjárványra a kereskedelmi drónok elterjedését illetően. 

Ahogyan New Yorkban, Párizsban, Mumbaiban, de még Csehország egyes területein is találhatunk példát arra, hogy a drónok a védekezés egyik eszközévé lépnek elő. Egyes területeken fertőtlenítést, máshol hőkamerás méréseket, valahol pedig a távolság betartatásának segítését végzik. Rwandában például a gyógyszerszállítmányok célba juttatását kapják feladatul.

"Robots are so often cast as the bad guys" - miszerint a robotokra gyakran rosszfiúkként tekintünk, mondta Daniel H. Wilson robotikával foglalkozó szakember. Szerinte, ami manapság történik az furcsán utópisztikus. A robotokat a mindennapi élet azon területeire fejlesztették ki, hogy azon tevékenységeket lássák el, melyek unalmasak és egyhangúak. Ezzel szemben azt figyelhetjük meg, hogy a globális vészhelyzetben segítő kezet nyújtanak, mert kiválóan alkalmasak rá. 

A koronavírus elleni küzdelem megmutatja, hogy a drónok használata sokkal költséghatékonyabb a hagyományos üzleti modellt tekintve. A XAG kínai dróngyártó állítása szerint egyetlen fertőtlenítéshez használt drón 100 dolgozót képes kiváltani a permetezett terület nagyságát figyelembe véve. Az orvosi eszközöket szállító társaik is hasonlóan jól szerepelnek, hiszen jelentősen lecsökkentik az emberi érintkezés számát, csökkentve a koronavírus terjedésének kockázatát. 

A világjárvány lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük az eget drónokkal, valamint megtanuljuk, hogyan lehet a legeredményesebben használni őket a jelenlegi vitatott szabályozási környezetben. Amint a kezdeti bizalmatlanságunk átfordul lelkesedésbe, akkor elkezdjük keresni az utat olyan új alkalmazási területek felé, melyek ha csak részben is, de megváltoztathatják a jövőnket. Ennek következményeképpen az innovátorok, befektetők és a nyilvánosság is nyitottabb lesz az ilyen technológiai újítások iránt, fokozva az előrehaladást. 

Ahhoz, hogy ez a lendület fenntartható legyen, tovább kell dolgoznunk a termékeken és a szolgáltatásokon. Foglalkoznunk kell a magánélet, a zaj és a biztonság kérdéseivel. A végső termékeknek megfelelően kell illeszkedniük a jelenlegi munkafolyamatokba. Egy-egy sikeres drónvállalkozás nem a végső termék bonyolultságától lesz jó, hanem attól, hogy a lehető legegyszerűbb módon a vevői igényekre koncentrál.

A koronavírus jött, látott és rengeteg változást hozott. Mivel a kereskedelmi drónok maximálisan a segítségünkre voltak a pandémia idején, elfogadottabbá válnak később a nyilvánosság szemében, mely által egy egész iparág alakulhat ki. Te hogy gondolod? Szerinted is szemtanúi lehetünk hasonlónak? Vajon az emberek hozzáállása a drónokhoz megváltozott a koronavírus miatt? 

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr7615811352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása