Miért éri meg MEZŐGAZDASÁGI DRÓNT venni?!
2020. november 21. írta: ZsG

Miért éri meg MEZŐGAZDASÁGI DRÓNT venni?!

A mezőgazdasági drónok használata egyre jobban elterjedtnek számít Magyarországon és a világ többi részén egyaránt. Ez nyilván köszönhető a drónok divatjának, okostelefonok elterjedésének és az applikációk számának ugrásszerű növekedésének is. 

Miért?

Mert a jelenleg piacon lévő alkalmazások lehetővé teszik, hogy drónunkat félautomata módon használjuk. Ezek jelentősen leegyszerűsítik a kezelést, hiszen lényegében a farmer a saját kezével kijelöl egy területet a telefonján és úgymond a maradékot a drón elvégzi magától. 

gg-640x252-min.jpg

Ez lehet a jövő? Forrás: internet of business

Ahogyan a korábbi cikkemben említettem, számos hátránya van annak, ha drónt szeretnénk reptetni a mezőgazdasági területünkön. Azonban, rengeteg előnye is van ezen gépek használatának. Lássuk!

prokontra2-min.jpg

Mi szól mellettük?

Könnyen tanulható és használható

Azok a gazdák, akik a földjüket szerették volna korábban felméretni, nem volt rá lehetőségük, hiszen vagy műholdképeket kellett kiértékelniük vagy egy repülőgépes felvételezést kellett megrendelni. Az ilyenek üzemeltetése sok idő, hatalmas költség, nagy erőfeszítés, továbbá találni egy mezőgazdaságban jártas pilótát, megszerezni az engedélyeket eléggé bonyolult. Természetesen kis méterű gazdaságoknál nem is ajánlott a repülőgép használata.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a drónok használata folyamatosan egyszerűsödik. A hozzá tartozó szotverek telepítése és felhaszálói felülete könnyen kezelhető, indításuk gyerekjáték. A repülés megtervezése után elég már az Indítás/felszállás gombra kattintanunk és a drón elvégzi a munka felvételező részét, majd visszatér a kijelölt helyre. 

Manapság már a multispektrális szenzorok is kissebbek, könnyebbek és felhasználóbarátabbak mint régen. Korábban a feldolgozáshoz csúcskategóriás számítógépekre volt szükségünk, de a felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhetően egy-egy komplex adatelemzést is könnyen lefuttathatunk.

Csökkenti a fenntartási költségeket

A magas kezdeti befektetés ellenére jelentősen csökkenti a fenntartási költségeket

Miért?

A folyamatos termékminőség ellenőrzés miatt. A növények állapotának figyelemmel kísérésével a gazdák sokkal jobban el tudják osztani az erőforrásaikat. Amennyiben egy problémás területet idejében azonosítanak, csökkenthetik a fertőzések, betegségek elterjedését, valamint a helytelen öntözés miatti veszteségeket. Ezen mérések segítségével nem csak minőségi, de jelentős mennyiségi változást is el lehet érni.

Műtrágyák és rovarölő szerek precíz kijuttatása

Habár jelenleg nem a legelterjedtebb dróntípusról beszélhetünk, egyes modellek használhatóak permetezés céljából is. Jelenleg Magyarországon a törvényi korlátozások miatt nem használható. 

Ezek a drónok egy tartállyal vannak felszerelve és képesek folyékony műtrágyákat és rovarölőszereket kijuttatni egy előre meghatározott repülési útvonalon keresztül. Az egyik legnépszerűbb ilyen drón a DJI Agras MG-1, de jelenleg a piacon lévő legújabb DJI modell az Agras T16. Később egy egész cikket szeretnék ennek a permetező drónnak szentelni.

Minőségvizsgálatok és becslések

A minőség és mennyiség mindig fontos tényezők voltak a gazdák számára, hiszen magasabb minőség mellett jobban ki lehet elégíteni a vásárlók igényeit. A drónok ebben is segítenek. 

A fejlett kamerák segítségével az egészségtelen növények észlelhetők, megakadályozva a nem megfelelő termék szállítását/aratását. Ezen adatok továbbá felhasználhatóak arra, hogy pontosan oda juttassunk ki rovarölőszert, ahova szükséges, mely után újbóli elemzések segítségével megállapíthatjuk a beavatkozás sikerességét. 

Nedvességvizsgálatok

Számos gazdaságban megfigyelhető, hogy a földek a változékony időjárás miatt túlságosan szárazak vagy nedvesek. A drónokkal képesek vagyunk az egyes területek nedvességtartalmát észlelni. Lehetővé teszik a gazdák számára, hogy ezen adatok kiértékelésével precízebben tudják a termőföldjeiket öntözni. Amennyiben az érintett területeket folyamatosan figyelemmel követjük, elkerülhető akár egy jelentőssebb termésveszteség is.

Továbbá, fontos megemlítenünk a belvízzel kapcsolatos aggályokat. Mint tudjuk a belvíz a lefolyástalan területeken összegyűjt víz, de ez így nem elég. A szakirodalom közel 50 definíciót említ meg, szóvel nem egy egyszerű fogalomról beszélünk. A drónok segítségével hidrológiai adatokat tudunk gyűjteni, melyek figyelemmel követése rendkívül fontos a gazdák számára.

Térképezés

A drónok javíthatják a termőföldek feltérképezésének minőségét is. A kiváló minőségű képek segítségével a gazdaságok állapota nyomon követhető. Tökéletes példa erre, ha új formák jelennek meg a földön egy-egy heves esőzés vagy orkán erejű szél miatt. Véleményem szerint az, hogy a farmokról naprakész adatokat vagyunk képekesek szolgáltatni, az forradalmasíthatja a mezőgazdaságot, fenntarthatóbbá, környezetbarátabbá téve az iparágat.

Jobb adatminőség

A multispektrális felvételezések a pontosság és a minőség új korszakát nyitották meg. Jelentősen meghaladják a manuálisan vagy a látható tartományban végzett becslések pontosságát. Jelenleg rengeteg fantasztikus termék van a piacon, mely az RGB - látható fény - és a multispektrális tartományban is mér, melyek segítségével értékes információt nyerhetnek a gazdák földjük állapotáról. 

Ahogy korábban említettem, néhány éve műholdképek kiértékeléséből és repülőgépekre szerelt kamerákkal és szenzorokkal végezték a felméréseket. A drónok piacra kerülésével ezek alacsony magasságból és nagyobb pontossággal végrehajtható mérések lettek. Természetesen nem állítom, hogy a műholdképek és a repülőgéppel készült mérések rosszak, egyszerűen csak más szemszögből vizsgálódunk.

Biztonság

Ahogy korábban említettem meredek lejtőkön, magas tengerszint feletti magasságokban, ahol az emberek nem tudják megközelíteni a növényeket és a gépek számára túlságosan nehéz a terep oda tökéletesek az UAV-k. A drónok segítségével könnyedén dolgozhatunk a nehezen megközelíthető területeken is, csökkentve a kockázatot és az életveszélyt.

Végszó

Amint olvashattátok, rengeteg előnye van a drónok használatának a mezőgazdaságban. Könnyű tanulhatóságuk, a fenntartási költségek csökkentése mellett a jobb adatminőség is hozzájárul az eredményesebb gazdálkodáshoz. Figyelembe véve, hogy mennyi előnnyle jár a drónhasználat földjeinken kimondhatom, hogy az egyik legértékesebb kereskedelmi célú drónfelhasználás. A túlnépesedés, fenntarthatóságra és környezetvédelemre törekedés korában rendkívül fontosnak tartom a precíziós alkalmazásokat az gazdaságok működésében. Sajnosa rendkívül magas kezdeti befektetés miatt a harmadik világ beli országok nehezen tudnak hozzáférni a technológiához.

Továbbá, ijesztő lehet a gazdák számára a szükséges technológiai készségek elsajátítása, azonban ez nem lehetetlen feladat. Számos képzés létezik már Magyarországon is. 

Remélhetőleg a gyors és dinamikus fejlődés következtében a drónok olcsóbbá és hozzáférhetőbbé válnak a széles közönség számára is hamarosan.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6916268786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása