Top 5 eVTOL sztori 2020-ból
2021. január 11. írta: ZsG

Top 5 eVTOL sztori 2020-ból

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2020 nem éppen azaz év volt, amelyet kívántunk volna magunknak a 2019-es szilveszter éjjelén. Világunkat a COVID-19 világjárvány sújtja, azonban a drónipar egy kicsit sem ingott meg. Jelenlegi cikkemben az eVTOL - Electric Vertical Takeoff and Landing - ipar haladását tekintjük át, hiszen mind jármű, mind az őket támogató ökoszisztéma jelentős fejlődésen ment keresztül.

Mi is az az eVTOL - Electric Vertical Takeoff and Landing?

Az egyik legújabb szállítási technológia, alapvetően egy elektromos repülőgép, mely képes a helyből fel és leszállásra. Jelenleg rendkívül szerteágazó fejlesztések zajlanak az iparágban, de leginkább a jövőbeni városi légi mobilitáshoz(UAM - Urban Air Mobility), taxizáshoz, személyszállításhoz tervezik őket használni.

20201121_224742-min.jpg

The Seraph - eVTOL légijármű, mely forradalmasíthatja a városi közlekedést
Forrás: Vertical Aerospace

Természetesen ebben az iparágban sem megy minden tökéletesen, hiszen a Boeing jelentette be az évben, hogy felfüggeszti a Boeing NeXt innovációs egységének munkáját, mely leginkább a fentebb látható eVTOL prototípusokat fejlesztett volna ki. Azonban a 2020-ban hallott sztorik arról szólnak leginkább, hogy az ipar folyamatosan halad előre.

5. Az Airbus megerősítette az elkötelezettségét a CityAirbus eVTOL irányában

Amikor év elején megjelent a koronavírus, ésszerű volt azért aggódni, hogy a járvány kisiklathatja a CityAirbus munkaját, melyet egyébként az Airbus Helicipters németországi Donauwörth létesítményében készítenek. Az Airbus viszont gyorsan reagált és megnyugtatta a nagyérdeműt, hogy továbbra is elkötelezettek a technológia iránt, annak ellenére, hogy a tesztjeik jelentősen lelassultak. 

cityairbus-testing-min.jpg

A CityAirbus multikoptere, mely 2019 májusában szállt fel először sikeresen
Forrás: Airbus

4. Az FAA - Szövetségi Légügyi Hivatal közzéteszi a városi légi mobilitás első kocepcióját

uam-corridor-concept-min.jpeg

Az UAM folyosókra speciális szabályok, eljárások és követelmények fognak vonatkozni, melyek a környező légtér osztályától függetlenül állandóak maradnának
Forrás FAA 

2020-ban ezen a fronton is számos fejlesztés történt, többek között az EmbraerX és az ausztráliai Airservices nemrégiben kiadott városi légiforgalomi szolgáltatási koncepciója. Az idei legnépszerűbb azonban egyértelműen a Szövetségi Légügyi Hivatal által közzétett terv volt, mely többek között tartalmazza az UAM folyosók és az UAM szolgáltatók fogalmát is. Azonban ez még csak egy koncepció.

3. Cranfield-i repülőtéren végzett eVTOL teszteket a Rolls-Royce

Bárcsak közzétehetnénk a videót ebben a cikkben, azonban a Rolls-Royce töröltette ezt. Mielőtt azonban megtették, többezer ember tekinthette meg a Rolls-Royce kutatóállomását, ahol földi teszteket végeztek az angoliai Cranfield reptéren. Az eredeti videóban egy VTOL repülőgép volt, hat légcsavarral, melyből 4 a szárnyon és 2 az ikerfarkon kapott helyet, hasonlóan a 2018-ban közzétett képhez. 

rolls-royce-evtol-min.jpg

A Rolls-Royce 2018-ban közzétett fotója az eVTOL járművéről
Forrás: evtol.com

2. A teljesítmény garancia kritikális lesz az eVTOL piaci bevezetése szempontjából

Amint az iparág előrehalad a tényleges értékesítésig, számos kérdést kell átvizsgálni. 2020-ban Alex Scerri előhozakodik a garanciák és teljesítményi garanciák témájával. 

ehang-deliveries-min.jpg

A kínai EHang már jelentős számű járművet értékesített ügyfeleinek
Forrás: EHang

Bárki, aki valaha is részt vett ebben a folyamatban, garantálja, hogy ez az egyik legigényesebb feladat, amellyel egy vállalat technikai és jogi részlegei csapatként szembesülnek, akár az üzemeltető, akár a gyártó oldaláról nézzük. Az erőfesztítés azonban megéri, hiszen az egyértelmű szerződések szilárd kapcsolatot hoznak létre az üzemeltetők és a gyártók között, melyek elősegítik a bizalmat és biztosítják az ipar kölcsönösen előnyös növekedését.

- mondta Scerri.

1. A CityAirbus első nyilvános repülési bemutatója

A CityAirbus sikeresen végrehajtott egy repülési tesztet tavaly. Ez óriási hír az iparág számára.

Véleményem szerint az eVTOL ipar jelentős fejlődésen ment át az év során. Ahogy végigmegyünk a listán láthatjuk, hogy a legnagyobb vállalatok foglalkoznak a városi légi közlekedés forradalmasításán. A nem túl távoli jövőben abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy hasonló taxikkal fogunk eljutni egyik pontból a másikba, jelentősen csökkentve a forgalmi dugókat és a károsanyag kibocsátást.

Forrás: evtol.com - Elan Head irása nyomán

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr8116384874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása