Az amerikai kormány nem vesz többé kínai drónt
2021. február 18. írta: ZsG

Az amerikai kormány nem vesz többé kínai drónt

Az amerikai szövetségi kormány beszerzési ügynöksége már nem vásárol drónokat kínai gyártóktól a nemzetbiztonsági kockázat miatt.

A Kínában gyártott drónok használatában rejlő fenyegetésre hivatkozva a General Services Administration (GSA) egy január 12-i blogbejegyzésben kijelentette, hogy az összes drónt eltávolítja, kivéve azokat, melyeket a Védelmi Minisztérium (DoD) jóváhagyott.

Kína jelenleg is uralja a nemzetközi drónpiacot. A világ egyik legnagyobb dróngyártója a shenzeni SZ Dà-Jiāng Innovations Science and Technology Co., Ltd.vagy ismertebb nevén DJI az amerikai piac 76,8%-át uralja egy német drón kutatóintézet a Droneii jelentése szerint. 

andres-prieto-molina-ytlljskleqc-unsplash-min.jpg

Habár az Egyesült Államok kormánya már 2017-ben tudta, hogy a kínai drónok komoly biztonsági kockázattal járnak, a DJI piaci dominanciája miatt kevés lehetősége volt a változtatásra. A VOA vizsgálata 2019-ben rávilágított, hogy a légierő és a haditengerészet dollár százezreket költött a DJI járműveinek beszerzésére. A szövetségi közbeszerzési vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy 2020-ig a Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatal is vásárolt belőlük.

A kínai dróngyártmányok alternatíváinak kifejlesztése érdekében az Egyesült Államok Védelmi minisztériuma 2018-ban egy programot hozott létre, hogy támogassa azon vállalatokat, amelyet a Honvédelmi Innovációs Egysége megbízható gyártóként azonosított. A Blue sUAS néven négy amerikai gyártó - Skydio, Altavian, Teal Drones és Vantage Robotics - és egy francia cég, a Parrot szerepen a jóváhagyott listán.

Növekvő igények

A Szövetségi Légiügyi Hivatal (FAA) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy közel 900.000 különféle típusú drónt tartanak nyilván. 

Néhány évtizeddel ezelőtt a drónok csupán úgy léteztek az emberek tudatában, mint a sci-fi filmek részei. Ma azonban a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek gyorsan a mindennapjaink részévé válnak.

- áll az FAA közleményében.

Forrás: VOA News

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr8316431384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása