Mire használhatóak a drónok az egyetemeken belül?
2021. február 23. írta: ZsG

Mire használhatóak a drónok az egyetemeken belül?

Amikor napvilágot láttak az első drónok, egyértelmű volt, hogy használhatóságuk sokféle célt, helyet és felhasználói csoportot le fog fedni. Noha madártávlatból elsősorban videó- és fotóanyagok elkészítésére használják, a drónok könnyű csomagokat is szállíthatnak, amely a felhasználhatósági szintjüket az egekbe repíti.

jason-blackeye-iblo7-n4z94-unsplash.jpg

Növeli a közbiztonságot

Az egyetemi közbiztonság rendkívül fontos, különösen olyan egyetemeken, ahol rengeteg kockázati tényező befolyásolja a biztonsági kérdések lefedésének szükségességét. Az Illinoisi Egyetem nemrég elindított egy olyan programot, mely az építkezések biztonságának javítását szolgálja. A "Flying superintendent"-et vagy "Repülő felügyelőt" azért fejlesztették ki, mert folyamatosan növekszik azon területek aránya, melyet építkezés alá vonnak, így a szakemberek szinte képtelenek a nehezen elérhető helyeket megfigyelni, ahol az esetleges károk vagy személyi sérülések bekövetkezhetnek. Továbbá, biztonsági szempontból az is felderíthető, hogy bárki vagy bármi megzavarja-e az egyetemi ingatlan integritását.

A gyakorlatiasság növelése

A jelenlegi rendkívül szigorú szabályozások mellett szinte kivitelezhetetlen, azonban biztosan indíthatóak olyan képzések, amelyek a drónokkal kapcsolatos tudást hivatottak átadni nem csak elméleti, de gyakorlati szinten is. A projekteken belüli együttműködések által a diákok akár megismerkedhetnének a mezőgazdasági, katasztrófavédelmi, katonai vagy a környezetvédelmi felhasználásokkal. A tapasztaltabb drónpilóták akár egy új generációt is felfedezhetnek, így növelve az elhivatottak számát a szakmában.

Csomagszálllítás

Korábban már rengeteg cikkben említettük a drónok csomagszállítással felhasználását, gondoljunk csak a lengyelországi Dronehub csapatára, akik gyógyszer és vérszállító pilóta nélküli légi járművekkel kívánják segíteni az egészségügyben dolgozókat. Azonban ez a témakör az egyetemi életbe is integrálható, hiszen képzeljük csak el, hogy tankönyvünket a szobánkban felejtettük, mert elaludtunk reggel. Szobatársunk egyszerűen csatolhatná a szállítmányt egy drónhoz, mely perceken belül megérkezhetne az előre beprogramozott célpontra. A Yale Egyetem például már beszerzett pár UAV-t, melyek leginkább édességeket és kisebb tárgyakat fognak szállítani, egy a diákok által fejlesztett app segítségével.

Reklámanyagok készítése

Amerikában a legtöbb tudományos intézmény legfőbb bevételi forrása az egyetemi tandíj, valamint a kormányzati és magánfinanszirozásból indított projektek. Ahhoz, hogy minél több hallgató vonzódjon egy adott felsőoktatási intézményhez, a vezetésnek többre kell koncentrálnia, mint egy magas színvonalú tanterv elkészítési és a legrangosabb diplomák megszerzésének lehetősége. A marketing napjainkban létfontosságú szerepet játszik minden iparágban, és ezalól az oktatás sem kivétel, mely miatt javasolt a drónvideók készítése. Ezek látványosabb és egy teljesen más szemszögből adnák vissza a hallgatói életet, a helyszínek jellemzőit vagy akár az egyetemi létesítményeket.

Sportesemények

A sporttevékenység az egyetemi élet velejárója és egyik létfontosságú eleme, így sok egyetem jelentős erőfeszítéseket tesz ennek a fejlesztésére. A drónok felhasználhatók egyszerű videófelvételek készítésére, de a csapatok edzői akár a játékosaik teljesítményét is elemezhetik és javíthatják. A madártávlati perspektívát továbbá a mazsorettek és menetelő zenekarok is felhasználhatják a koreográfia javítása, valamint a csapat promotálása céljából.

Viszont fontos megemlíteni a jelenlegi rendkívül szigorú szabályozást, melynek eleget kell tennie mindenkinek. A drónok használata ma már egy felelősségi kérdéssé alakult át, ezért elengedhetetlen, hogy minden eszközt a lehető legnagyobb körültekintéssel használjunk, megőrizve a magántulajdon integritását és az emberek biztonságát.

Forrás: Dronereality

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr2916436088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása