Drónok segítettek egy jégről mentési gyakorlatban
2021. február 03. írta: ZsG

Drónok segítettek egy jégről mentési gyakorlatban

Napjainkban a drónokat egyre szélesebb körben alkalmazzák, legyen szó mezőgazdaságról, orvosi segédeszköz szállításról, felmérésekről. Mai cikkemben a jégről mentési munkálatok során alkalmazott drónokról fogok írni egy Norfolk-ban elvégzett repülés alapján.

Az elmúlt hónapban jégről mentési gyakorlatokat végzett a Norfolk-i Tűzoltóság. Drónokat használtak fel a jégről mentési munkálatok megkönnyítése érdekében, melyeket hőkamerákkal szereltek fel. Ennek lényege, hogy éjszaka is eredményesen figyelemmel tudják követni a döntéshozók és a mentési munkálatokban résztvevők a bajba jutott személyt. 

A küldetés

A missziónak egyszerű célja volt: Kimenteni a bajba jutott embert a vízből.

A területen, melyen a gyakorlatot végezték rendkívül sötét volt, nagyon kevés utcai világítással. Ez sajnos nem akadályozza meg a helybéli lakosokat abban, hogy gyermekeikkel, barátaikkal vagy háziállataikkal a jégen sétáljanak télen. 

A szimuláció során az áldozat körülbelül 30 méterre volt a partvonaltól.  A magas nappali hőmérséklet miatt a tó felülete latyakossá kezdett válni, így a megvilágítást és a keresést a partvonalra kellett korlátozni. Mivel a vizuális jelzések ilyenkor nehezebben észlelhetők a mentést vezetők úgy döntöttek, hogy hőkamerával felszerelt drónt fognak alkalmazni a bajba jutott személy gyorsabb azonosításának érdekében.

A Drón és hőkamerája

A küldetés során egy Autel Evo II Dual drónt használtak fel a döntéshozatal megkönnyítésének céljából, melyre egy FLIR Boson 640-es hőérzékelőt szereltek fel. 

1609877080670-min.jpg

Forrás: Aaron Beckman

Amint a fenti képen látni lehet gyönyörűen mutatja a kamera az áldozat pontos helyét, ahol egy mentőkötélbe kapaszkodva próbálják kíhúzni. 

Az alábbi videón a gyakorlati felvételeket tekinthetitek meg, melyen nagyon könnyű megtalálni az embereket, hiszen a hőmérséklet-különbség a jeges víz és az ember között jelentős. A hőkamerák jégről mentésekhez történő használatának lehetősége kétségtelenül értékes időt és életet ment meg.

Valós események

Mindössze két nappal a fent említett gyakorlat után és a helyszíntől két órára található tavon egy éles akciót hajtottak végre. Egy halász véletlenül beleesett a vízbe, áttörte a jeget és a partoktól körülbelül 30 méterre egy jégdarabban sikerült megkapaszkodnia. Természetesen a bajba jutott személyt sikerült kihúzni és megmentették az életét. 

Mivel a jég minősége a valódi akciókban kiszámíthatatlan, kritikus fontosságú, hogy a mentési munkálatokat végzők megfelelő tudással és felszereléssel rendelkezzenek az ehhez hasonló vészhelyzetek bekövetkezésekor. 

Forrás: Antonio Cugini írása nyomán

Kövess minket a közösségi médiában is!

Facebook | Instagram | LinkedIn

A bejegyzés trackback címe:

https://dronmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6016414700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása